Ако съберете всичко, казано през годините за чудотворната сила на музиката на Волфганг Моцарт, може да си помислите, че в нея наистина има някаква магия.

Например, слушането на композиции на Моцарт може да повиши интелигентността както на възрастни, така и на деца и ембриони. Смята се също, че кравите, слушайки композициите на Моцарт, са в състояние да произвеждат повече мляко, а пилетата да снасят по-вкусни яйца. Дори едноклетъчните организми изглежда не са имунизирани срещу това заклинание, като някои изследователи твърдят, че бактериите разграждат биомасата по-бързо, когато „работят“ на саундтрак на Моцарт.

Връщайки се към реалността, заслужава да се отбележи, че повечето от тези твърдения бяха напълно опровергани през последните десетилетия, пише IFLScience. С увереност може да се каже, че Моцарт не е „магическо хапче“ за повишаване на коефициента на интелигентност, всъщност той е лесен за слушане.

В същото време изследователите отбелязват, че една идея всъщност трае много по-дълго от други. Говорим за така нареченото влияние на композициите на Моцарт върху епилепсията или по-скоро за конкретни произведения, които могат да намалят епилептичната активност в мозъка, а именно:

Соната за две пиана в ре мажор;

Концерт за пиано № 23.

Първото потвърждение, че в тази хипотеза има нещо полезно, се появи преди четвърт век. След това проучване през 1998 г. показа, че излагането на класически композитор може да причини рязко намаляване на епилептичната активност по време и между пристъпите. Така резултатите от изследването показват, че преди музиката на Моцарт припадъците са наблюдавани в 62% от случаите, след това музиката намалява тази стойност до 21,2%, а в периоди след слушане на музика епилептичната активност намалява до 50%. Скоро резултатите бяха публикувани и подхванати от медиите - описанието гласеше, че музиката на Моцарт всъщност може да бъде "по-ефективна при лечението на епилепсия от хапчетата".

Резултатите от това изследване остават неоспорими до 2021 г., когато изследователите потвърждават положителния ефект на музиката на Моцарт върху епилептичната активност.

Нов мета-анализ на психолози от Виенския университет обаче предполага, че това твърдение също е невярно. Учените провериха отново резултатите от по-ранни проучвания, събраха ги заедно и стигнаха до извода, че има много малко доказателства за някакъв значителен положителен ефект от слушането на соната KV448 на Моцарт (или друга музика) върху епилепсията.

Според авторите на изследването Сандра Оберлайтер и Якоб Питшниг, "успехът" на предишни изследвания върху "чудотворността на музиката на Моцарт" всъщност се заключва в троен удар:

селективно отчитане;
малки размери на извадката;
неадекватни методи на изследване.

Обобщавайки, учените отбелязват, че човечеството ще трябва да се примири с факта, че музиката на Моцарт, уви, няма да ни направи по-умни и със сигурност няма да може да излекува или дори да облекчи пристъпите на епилепсия. Авторите на изследването подчертават, че "музиката на Моцарт е красива", но не трябва да очаквате магически ефект от нея.

Превод: GlasNews