Изследователите вярват, че хартиените сламки, чаши и чинии съдържат потенциално токсични химикали и вредят на околната среда.

От десетилетия изследователите се опитват да намерят екологичен заместител на пластмасовите съдове за еднократна употреба, но изглежда, че най-доброто, което можем да направим за планетата, е да се откажем от използването на съдове за еднократна употреба по принцип, пише Daily Mail.

Може да мислим, че се грижим за Земята, като използваме хартиени сламки, чаши и чинии, но нови изследвания показват, че те съдържат дълготрайни и потенциално токсични химикали. В ново проучване белгийски учени са тествали 39 марки сламки за наличието на група синтетични химикали, известни като поли- и перфлуороалкилни вещества (PFAS).

Резултатите от проучването показват, че PFAS са открити в повечето от тестваните проби, но най-високите количества са наблюдавани в сламки, направени от бамбук и хартия. Трябва да се отбележи, че синтетичните химикали се използват в производството на ежедневни стоки, от връхни дрехи до съдове с незалепващо покритие, устойчиво на вода, топлина и петна. В същото време учените от години предупреждават, че те са потенциално опасни за човешкото здраве, дивата природа и околната среда.

Факт е, че тези вещества се разграждат изключително бавно и могат да се запазят в околната среда хиляди години. Именно това тяхно свойство довело до прозвището им „вечните химикали“. Предишни проучвания вече показаха, че PFASs са свързани с редица здравословни проблеми, включително:

  • нисък отговор на ваксини;
  • ниско тегло при раждане;
  • заболявания на щитовидната жлеза;
  • повишено ниво на холестерол;
  • увреждане на черния дроб;
  • рак на бъбреците;
  • рак на тестисите

По време на проучването учените са избрали почти четири дузини различни марки сламки за пиене, направени от 5 материала. Сламките, които са купувани предимно от магазини, супермаркети и ресторанти за бързо хранене, са подложени на два теста за наличие на PFAS. Резултатите от проучването показват, че по-голямата част от марките (69%) съдържат вечни химикали. В същото време те най-често съдържаха сламки от хартия и бамбук. Имайте предвид, че най-разпространеният PFAS, перфлуорооктанова киселина, е забранен в световен мащаб от 2020 г.

Освен това учените са открили трифлуорооцетна и трифлуорометансулфонова киселина, които се разтварят добре във вода и следователно могат лесно да бъдат измити от сламките. Учените отбелязват, че концентрациите на PFAS във всички проби са ниски и тъй като повечето хора рядко използват сламки, рискът за човешкото здраве остава ограничен. Въпреки това, „постоянните химикали“ могат да останат в човешкото тяло с години и следователно концентрацията им само ще нараства с течение на времето, което потенциално представлява заплаха за здравето.

Според съавтора на изследването, учен по околна среда от университета в Антверпен, д-р Тимо Грофен, резултатите от проучването показват, че сламките, направени от растителни материали, като бамбук или хартия, често се рекламират като повече устойчиви и екологични, но това не е съвсем вярно.

В крайна сметка авторите на изследването препоръчват да се използват сламки от неръждаема стомана или да се изоставят напълно.

Превод: GlasNews.bgСнимка: Shutterstock