В Свети Влас ще бъде открит барелеф на японския самурай Сейго Ямадзава, участник в Освободителната война за България (1878-1879) и застъпник на българската национална кауза. Това съобщиха от фондация "Българска памет – братя Диневи", която е изградила бронзовия монумент.

Барелефът ще бъде открит от посланика на Япония в София, Нарахира Хироши и братя Диневи. Паметникът на Сейго Ямадзава е поставен на Алеята на народите на яхтеното пристанище в Свети Влас.

Сейго Ямазава е роден на 12 януари 1846 г. в днешната префектура Кагошима. Става част от Императорската армия. Има псевдонимите Тетсуношин и Мориюки или Моричи.
 
Участва във войната Бошин (конфликт между фракции на страната на императора и шогуна), като е командир на 5-и взвод от 1-ви батальон (1869). През същата година вече е в столицата качеството си на Гошинпей – буквално „почетен императорски защитник/пазител“. През 1871 г. Повишен във военно звание капитан. Уволнява се от военна служба и отпътува за САЩ за да прави проучвания в областта на животновъдството (1872). Завръща се в Япония и е повишен във военно звание подполковник през октомври 1874 г. Работи в министерството на войната. Изпратен е във Франция в качеството си на надзорник на учащите във военното училище.

Сейго Ямазава участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като представител на Японския император в Действуващата Руска армия на Балканския полуостров и военен кореспондент. По свое желание е назначен за командир на взвод в руска военна част от състава на Западния отряд. Проявява се при третата атака на Плевен. Награден е с орден „Свети Владимир“ IV ст. с мечове и бант и с румънски отличия.