Красив облак се извиси в небето на село Люлин, което се намира в Пернишко. Фигурата осезаемо прилича на птица, а според някои хора това е знамение - за добро или зло. Кадър от зрелищното природно явление е споделен във Facebook. За часове публикацията има хиляди реакции и десетки коментари.

Някои оприличават образа на гълъб, други на орел, а трети виждат в небето силуета на митичния феникс. Не липсват и шегаджии, според които героят Батман дава знак, че завръща.

И докато повечето хора смятат, че красивия облак вещае добри неща, за някои това е знак за опасност.

Вижте някои от коментарите:

"Закрилник за нас и селото ни!", пише Силвия А.

"По скоро орел с разперени крила, закрилящ с. Люлин...!!", добавя Людмил Т.

"Амин, дай боже всички да сме щастливи!", коментира Елка Р.

"Зависи от птицата, това е предсказание. Ако е орел, гълаб е добре", добавя Елен И.

"Хубава снимка, а въображението на всеки е различно", смята Минка В.

"Батман се завръща", добавя Любомир П.

Кадарът е заснет на 15 юни - когато отбелязваме Видовден или Деня на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела.

Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци са сторили и ги наказва. Изразът: "Ще дойде Видовден", - идва от народните вярвания, че Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци са сторили и ги наказва.

Някои допълнителни тълкувания на символиката гласят, че дори и да има забавяне или забравяне на правдата, тя ще дойде на Видовден, и че Господ забавя, но не забравя.

Счита се, че на този ден не трябва да се започва никаква работа, а хората в миналото вярвали, че така ще омилостивят светците и ще се предпазят от градушка.

Произходът на празника се свързва с легенди и предания от езически времена. Освен с предстоящото възмездие, в България денят се свързва и с култа към Слънцето. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и сила. Младите момичета изнасят дрехи от чеиза си и ги простират по оградата, за да се огреят от слънцето и да се видят от момците и съседите.

Както на много други празници, така и на Видовден се изпълняват „любовни ритуали” и гадания.