Дълго време се смяташе, че в Древен Египет телата на мъртвите са били превръщани в мумии, за да бъдат запазени. Но се оказва, че това твърдение е фундаментално погрешно, пише Live Science.

Кембъл Прайс от университета в Манчестър, Обединеното кралство, развенчава дългогодишен мит, че древните египтяни са превръщали телата на мъртвите в мумии, за да ги запазят. Той вярва, че тази сложна техника на погребение всъщност е била начин да се превърне починалият човек в същество, близко до боговете, и той също да бъде божествен.

Според Прайс погрешното схващане за процеса на мумифициране съществува от много дълго време и се появява през 19 век.

"Тогава археолозите, които изследваха египетските мумии, погрешно установиха, че древните египтяни са съхранявали мъртвите си по същия начин, по който са консервирали риба. Техните аргументи се основават на факта, че по време на тези процеси са използвали една и съща съставка: сол. Ако рибата са я съхранявали в сол, за да я изядат в бъдеще, тогава учените предположили, че са правили същото и с телата на мъртвите, но не за да ги изядат, разбира се, а така че да се съхраняват дълго време“, казва Прайс.

мумия на жена, древен Египетцял екран
Снимка: Live Science

Но солта, използвана в Древен Египет, е различна от солта, използвана за съхранение на риба. Това вещество, известно като натрон, е естествен минерал, съставен от смес от натриев карбонат, натриев бикарбонат, натриев хлорид и натриев сулфат, и е ключова съставка по време на мумифицирането. Според Прайс, натрон дори е бил прилаган върху статуи на богове в древни храмове.

Според учения друг елемент, който се свързва с египетските мумии, е тамянът, който също е служил като дар за боговете.

„Когато тамянът е бил използван в храма или по време на мумифицирането, той е правел пространството наоколо божествено. Освен това, когато тамянът е бил прилаган върху тялото на починалия, същото значение е било вложено в този процес. Тялото се е доближавало до боговете по своята природа. И ние не говорим за запазване на мъртвите в оригиналната им форма“, казва Прайс.

 
Превод: GlasNews