Как различните цветни шумове помогнат да заспите по-бързо?

Работят ли тези цветни шумове? И ако е така, как? И кои цветове?

Бял шум

Белият шум поддържа всички звукови честоти с еднакъв обем и често носи множество звукови вълни, от ниски, до средни и високи.

Този шум често се използва за успокояване на бебета, подобряване на фокуса и подпомагане на съня както при възрастни, така и при деца. Белият шум може да се чуе в ежедневието от вентилатори, климатици и радио смущения. Накратко, той върши добра работа за маскиране на външни шумове, като ви дава постоянен шум.

Д-р Линдзи Браунинг, психолог, невролог и експерт по съня, обяснява, че когато спим, част от мозъка ни все още е буден и следи за потенциални проблеми: плач на бебета, пожарни аларми и т.н.

Тя казва, че този шум може да помогне за маскирането на внезапни външни шумове и да ви помогнат да спите, вместо да ви безпокоят.

Кафяв шум

Рисуване с по-дълбок и по-силен тон – тази честота е подобна на звука на буря. Той съдържа много ниски честоти с по-голям обем от звуците с по-висока честота, като тихия рев на самолет.

„Кафевият шум може да предизвика релаксация чрез ниски честоти и произвежда звук, който много хора намират за успокояващ,“ каза експертът по съня.

Кафевият шум може да помогне на тези, които се затрудняват да заспят, също така и да подобри начина, по който хората спят.

Зелен шум

Този звук вече превзе TikTok с хаштаг #GreenNoise.

Д-р Браунинг каза, че този звук е по-скоро като естествен фонов тон при около 500 Hz.

„Това е подобно на кафяв или розов шум, но като цяло е по-приятно и релаксиращо за слушане,“ каза тя.

Зеленият шум е запис на действителен звук в природата – като лек водопад или дъжд.

Розов шум

Този тип звук съдържа всички честоти на белия шум. При него има по-високи честоти на звуци при по-тиха сила на звука, като нежния шум на дъжд, например.

Според статистиката хората на възраст между 17-25 години и тези между 26-64 години се нуждаят от около седем до осем часа сън на нощ.

„Това обаче е континуум“, казва д-р Браунинг, заявявайки, че някои хора се нуждаят от по-малко сън от други, в зависимост от вашата възраст, нива на активност и генетика.

Превод: GlasNews.bg