Хората и кучетата са живели рамо до рамо от стотици години, през което време животните са спечелили репутацията си на „най-добрия приятел на човека“, но все още знаем твърде малко за тяхното поведение и здраве. Учените се опитват да подобрят ситуацията, като изследват нови аспекти от живота на кучето и сега са фокусирани върху разбирането как размерът на домашния любимец влияе върху продължителността на живота му.

Нови изследвания показват, че когато става дума за остаряване, не всички кучета са на една и съща основа. Работата на учени от университета Eötvös Loránd в Будапеща доказва, че продължителността на живота на нашите домашни любимци зависи пряко от техния размер, пише Daily Mail.

Екипът установи, че по-малките кучета живеят два пъти по-дълго от по-големите си събратя. Интересното е, че резултатите показват също, че по-малките кученца действително остаряват по-рано, но това вероятно не се отразява на продължителността на живота им.

Общо учените са анализирали данни от 15 000 кучета, включително тяхната възраст, поведение и когнитивна функция. Екипът също така оцени размера на кученцата, формата на главата и чистокръвния статус. Резултатите показват, че средно поведенческото и когнитивното стареене при кучетата започва на приблизително 10,5-годишна възраст, като началото и скоростта на стареене зависят от размера на тялото на кучето.

Според водещия автор на изследването, Borbala Turcan, при кучета с тегло над 30 килограма свързаното с възрастта намаляване започва на 2-3 години, но след това прогресира с по-бавна скорост на когнитивен спад.

Въпреки това, по-големите кучета изпитват физически упадък в по-ранна възраст, с натрупване на болести и сетивни упадъци, което води до „сенилно поведение“ много преди да започне умственият упадък.

Проучването установи също, че кучета с тегло под 7 килограма са четири пъти по-склонни да изпитат когнитивен спад в напреднала възраст. Това обаче не се отразява на продължителността на живота на домашния любимец.

По-подробен анализ установи, че кучета с дълги носове, като хрътки и чистокръвни, са изложени на по-висок риск от когнитивен спад в напреднала възраст в сравнение с кучета с къса муцуна.

Не по-малко любопитно е, че самите стопани започват да смятат любимците си за стари на възраст около 6 години, независимо от техния размер. Според съавтора на изследването Енико Кубини, това всъщност означава, че смятаме кучетата си за стари 4-5 години по-рано, отколкото са в действителност.

Като цяло резултатите показват, че размерът на тялото на кучето влияе не само върху продължителността на живота, но и върху цялостното здраве на домашния любимец. Въз основа на резултатите от изследването учените съветват да изберете среден домашен любимец - от 10 до 30 килограма.