Живеем в тухлени и бетонени кутии с течаща топла вода, хладилник в който да си държим храната и WiFi за да ни свърза с останалия свят. Трудно можем да си представим един нормален ден на хората от тези племена. Някои от тях се местят по 5 до 10 пъти в годината, строят колиби на температури от -40 градуса и използват елени за транспорт, дрехи и храна.

Един проект на фотографа Jimmy Nelsonни дава уникална възможност да научим повече за изчезващите древни племена запазили духа и традициите от векове.

Казаци - Монголия:

Казаците са потомци на тюркските, монголски и индо-ирански племена, както и на хуните, населявали територията между Сибир и Черно море. Те са полуномадски народ, и от 19-ти век са бродели по планините и долините на западна Монголия със стадата си. Древното изкуство на лова с орли е една от многото традиции и умения, които казаците, през последните десетилетия, са успели да задържат. Те разчитат на своя клан и стадата си, вярвайки в предислямските култове към небето, прадедите, огънят и свръхестествените сили на добри и зли духове.

Химба - Намибия

В областите Кунене и Омусати в Северна Намибия живеe една изключително интересна древна племенна група, произлизаща от полуномадските народи овахимба и овазимба. Полигамно племе, наброяващо днес около 50 000 души, в което девойките, стигнали до пубертета, биват омъжвани за мъже, избирани от бащите им.

Една от най-изконните и необичайни за западната цивилизация традиции, които Химба спазват до днес, е свързана с правилото всеки гост, пристъпил прага на дома на мъжа, да прави секс с домакинята. Когато гост почука на вратата, мъжът показва своето одобрение и удоволствие от това, че вижда госта си, с обичая „окужеписа омуказенду“ – жената се дава на госта да спи с нея, а съпругът отива да спи в друга стая. В случай че липсва друго свободно помещение, стопанинът спи навън. А жена му, независимо дали иска, или не, е длъжна да се съобрази с ритуала.

Хули - Индонезия и Нова Гвинея

Хули са известни със своята цветна декорация, огромните перуки и сприхавия си войнствен нрав. Те воюват с други кланове за земя, прасета и жени. Отглеждането на перука е традиционно за тях и започва в ранна възраст като част от процес за възмъжаване. За всяко едно момче старейшините засяват по едно растение. Те вярват, че има магическа връзка между душата на бъдещия войн и дръвчето. Растението е огледало на душевния статус на всеки един човек и известява, когато дадено момче е готово да бъде наречено мъж и да се завърне в селото си. Ако момче се превърне в силен и уважаван войн, това кара дръвчето му да цъфтее. Ако човек почине или съзнанието му е замъглено от лоши мисли, то растението му ще започне да линее и евентуално увехне.

Асаро - Индонезия и Нова Гвинея

Философията на това племе е: "Страховит външен вид може да обезкуражи враговете ти и да спаси живота ти".

От няколко поколения Асаро са били преследвани от по-силен и враждебно настроено племе. Били са в ситуация на война. По това време един от старейшините е има сън, в който е видял страховит дух. На следващата сутрин се събудил с идеята да направи маска от глина и с това да се опита да заприлича на образът от видението си. Когато враговете на Асаро го забелязали да се появя край брега на близката река избягали потресени от ужас. От този момент Асаро използват глинени маски, силата на човешкото въображение и страхът от непознатото, за да оцелеят въпреки, че са заобградени от физически по-мощен враг.

Калам - Индонезия и Нова Гвинея

Удивителното племе Калам се крие в подножието на стръмни склонове и хълмове. Селото Симбаи е направо недостъпно. Жителите му са напълно изолирани от външния свят. Традициите и обичаите се спазват много строго. Жените покриват телата си с одежди, които се наричат "билас".

Горока - Индонезия и Нова Гвинея

В момента на територията на провинция Горока живее племето Горока. Ежегодно на 16 септември там се провежда звестното им племенно събиране, което е обявено за културно събитие в Папуа Нова Гвинея, което привлича огромен брой туристи. Това е Goroka Show, където пристигат много племена, за да покажат своята музика, танци и култура. Шоуто продължава три дни и със сигурност ще се хареса на тези, които желаят да се запознаят с традициите на племето. Провинция Горока предлага на своите гости възможност да посетят стари кафеени плантации и фабрики, а и не по-малко интересни музеи.

Чукчи - Русия

Чукчите  („истински хора“, както те се наричат) са народ, представляващ коренното население на Чукотски автономен окръг в Магаданска област на Руската федерация. Живеят също в североизточната част на Корякския автономен окръг и в Нижнеколимския район на Република Саха (Якутия). През 1989 г. чукчите са били 15 хиляди на брой. Занимават се предимно с еленовъдство.

Маори - Нова Зеландия

Маорите посрещат гостите си с копия в ръка. Целта на церемонията е да ви пречисти преди влизане в свещените за тях обществени места Марае. Никой не може да посети това важно за тях място, ако преди това не е поканен. Ако никога не сте били гост на маорска общност, тогава местните ще ви наричат уаевае тапу или свещени крака. Церемонията по посрещане обикновено започва с предизвикателство. Маорски воин предизвиква гостите с копие в ръка, за да се увери, че те са приятели, а не врагове. По този начин се посрещат от обикновените туристи до американския президент Бил Клинтън. След като се увери в добрите намерения на своите гости маорът-воин оставя на земята знак, обикновено дървен клон, който от своя ръка посетителите трябва да вдигнат. След като го направят една от възрастните жени на маорската общност подвиква към посетителите, за да ги покани в марае. От своя страна жена от гостите трябва да отговори също с вик.

Гаучоси - Аржентина

Гаучосите са аржентинският варинт на каубоите. Живеят в равнинна област с плодородни черноземи – и символизират волния човешки дух.

Самбуру - Кения

Самбуру живее точно на север от екватора в провинция Рифт в Северна Кения. Samburu са тясно свързани с Maasai на Източна Африка . Те говорят подобен език, произлизащ от Маа, който се нарича Самбуру.

Самбуру са полу-номадски пасторалисти. Говедата, както и овцете, козите и камите, са от изключително значение за културата и начина на живот на Самбуру. Самбуру са изключително зависими от животните си за оцеляване.

Мурси - Етиопия

Те ходят с чинии в долната си устна. Нечовешкото разтягане започва от 15-годишна възраст, а големината на чиниите зависи от повода. Жените не са длъжни да ги носят през цялото време.

Ладакхи - Индия

Племето Ладакхи живее в предимно замръзнала територия, позната още като ледена пустиня в Индия. Хората отиват там, за да усетят тибетската култура и будистките манастири, а и да се запознаят с бита и културата на това племе. Не очаквайте да сте сами там, още поне 20-30 туристи ще тичат наоколо и ще се снимат. Дори да отидете в 6:30 сутринта на церемонията, най-вероятно поне още десетина други ще седят в залата и ще снимат. Въпреки това атмосферата е уникална и незабравима.

Вануату островите Вануату

Каро - Етиопия

В културата на Каро рисунките по телата на мъжете и жените се възприемат като начин за привличане на противоположния пол. Да, красотата е изключително важна за племето. Жените Каро дори я... прорязват в тялото си. Те си нанасят прорези по гърдите, кора или гърба. С тях създават сложни картини от белези и всичко това, разбира се, в името на красотата, както те я разбират.

 

Дани - Индонезия и Нова Гвинея

В тяхната култура са много важни сладките картофи, които се използват като валута за обмен, както и в зестрата на момичетата. Свинете също са символ на богатството при тях. Те се използват за фестивали в чест на реколтата, а богат човек се определя по това колко броя прасетата са приготвени на празника му.

Маасай - Танзания

Ненети - Русия

Ненетите имат анимистична система от вярвания, центрирана върху местни божества. Те са изобразявани чрез дървени идоли, които са носени на свещени шейни. Статуетките, изобразяващи прадеди също играят важна роля. Свещената шейна е помазвана с прясно пролята еленова кръв по няколко пъти на сезон. Когато принасят в жертва елен, те разделят животното на две, започвайки от черепа. Изяждат половината и оставят останалото като дар за боговете. Ненетите вярват, че определени камъни с необичайни форми са останки от боговете, които са ги пазили в течение на хилядолетия.