След дългогодишно отсъствие от музикалната сцена, легендарната поп-фолк изпълнителка Ина, която се прочу с култовия хит „Зелено“, направи триумфално завръщане. Истинското име на певицата е Антонина Андонова, а кариерата й започва през далечната 1998 година. Още през 1999-а тя пуска големия си хит „Зелено“, който става заглавие и на втория й студиен албум.

През годините Ина се утвърди като една от най-разпознаваемите и обичани изпълнителки на българската поп-фолк сцена. Кариерата й бе свързана с две от водещите музикални компании в страната – „Ара Аудио-видео“ и „Диапазон Рекърдс“. След изключително успешния си период в началото на 2000-те, тя изненадва феновете си, като се оттегли от светлините на прожекторите през 2004 година, за да се отдаде на семейството си.

Въпреки че се отдръпна от музикалната индустрия, любовта й към музиката никога не угасна. През годините Ина продължи да участва в ретро партита и специални събития, където радваше почитателите си със своите вечни хитове. В същото време тя се посвети на ново амплоа – работеше като учителка в детска градина.

Само преди няколко дни Ина направи дългоочакваното си официално завръщане на музикалната сцена, представяйки новата си песен „Гърмиш“. В интервю за GlasNews певицата сподели вълнението си от новия етап в кариерата си и разкри плановете си за бъдещето. Новата песен предизвика вълна от интерес сред почитателите й, които с нетърпение очакват какво още ще предложи Ина на музикалната сцена след почти 15-годишна пауза.

Ина се завърна в музикалния бранш със заявка за хит

- Ина, след близо 15-годишна пауза се завръщате в музикалния бранш с новия си сингъл „Гърмиш“. Какво Ви вдъхнови да направите това завръщане точно сега?

- През всичките тези години, в които отсъствах, чувствах някаква празнота без музиката. След някои катаклизми в живота ми, сякаш сега точно настъпи момента да взема решението да се завърна. Когато чух песента (румънския традиционал) усетих, че това е парчето, с което искам да го направя. Веднага се свързах с Герго Милов и Пламен Велинов, които направиха текста и музиката на песента. И така се появи „Гърмиш“.

- Един от хитовете ви, а именно „Зелено“, продължава да бъде любим на мнозина и остава актуален и до днес. Очаквахте ли песента да има толкова трайна популярност?

- Не. Дори тогава не си давах сметка, че тя ще стане толкова голям „хит“, а камо ли че ще остане толкова дълго във времето.

- Какви промени забелязвате в поп-фолк индустрията от времето, когато издадохте „Зелено“, до момента?

- Както всяко нещо и тя претърпя ужасно много промени във всяко едно отношение. Като започнем от музиката и текстовете и стигнем до крайния продукт, представен с видеоклип. Навлизането на интернета и дигиталните платформи изиграха огромна роля за промяната на тази индустрия.


По време на снимките на видеоклипа за сингъла „Гърмиш“

- Бихте ли ни разказали повече за новата си песен „Гърмиш“? Какво послание носи тя и какво бихте искали да предадете на публиката с този проект?

- Както споменах по-горе авторите са: текст – Герго Милов, аранжимент – Пламен Велинов, а режисьор е Людмил Иларионов - Люси. „Гърмиш“ е метафоричен израз, който носи в себе си различна емоция, която самия слушател може да интерпретира посвоему. Едни „гърмят“ с интелект, други с красота, трети с хумора си и т.н. А посланието е, че мъжът би трябвало да бъдат активната страна при запознанството си с една жена.

- Какви са Вашите очаквания за развитието на кариерата Ви след завръщането?

- Поставила съм си задачи и цели, но публиката е тази, която в крайна сметка решава.

- Вашата публика помни сценичните Ви изяви от преди години, но как бихте описали настоящия си стил и какво ново могат да очакват феновете Ви?

- В някои от песните си искам да запазя ретро нотката в мелодичната линия, съчетана с модерен саунд. Но смятам да направя и парчета, които да отговарят на съвременния вкус на публиката. Така че, ще има за всекиго по нещо.

- През 2021 година в интервю в „Шоуто на Николаос Цитиридис“ споделихте, че работите като учителка в детска градина. Продължавате ли да практикувате тази професия?

- Не. Вече изцяло се завърнах към музиката.

Родена е на 28 юли 1976 г. в Ямбол. Учи в музикална паралелка с народно пеене в Кюстендил. Завършва специалност „Поп и джаз пеене“ в НБУ и „Музикална педагогика“ – магистър в Софийския университет „Климент Охридски“

- Какви са предизвикателствата на музикалната сцена днес за Вас? Как смятате да се справите с конкуренцията и с бързо променящите се тенденции в индустрията?

- Предизвикателствата за мен са да успея да бъда адекватна в днешни дни. Ще се постарая да бъда в същото време и различна. За мен това е положителното на конкуренцията. А аз виждам само това в нея.  

- Има ли съвременни изпълнители в поп-фолка, с които бихте желали да работите, и ако да, кои са те?

- Смятам, че има доста талантливи млади изпълнители, а моят любимец от тях е Меди. Който всъщност не е толкова отскоро на сцената.

- Какъв съвет бихте дали на младите изпълнители, които тепърва започват своите кариери в музикалния бизнес?

- Всеки от тях да бъде разпознаваем. И да носи своята идентичност.

- Какво ще пожелаете на читателите на GlasNews.bg?

- Да бъдат живи и здрави! И да се чува гласът им!

„Гърмиш“ - песента, с която Ина се завърна на музикалната сцена и дава заявка за хит - чуйте в официалния YouTube канал на изпълнителката: