Лятото е тук - време е да се отпуснете, да се поглезите и да се позабавлявате.

Без значение дали сте на почивка, живеете в близост до морето или имате собствен басейн в задния двор, цопването във водата предлага не само освежение, но и безброй възможности за забавления и спорт. Основното предимство на басейните през лятото е възможността за охлаждане и отпускане. Когато температурите се повишават и слънцето грее ярко, няма по-добър начин да се победят горещините от това да цопнем в басейна. 

В допълнение към охлаждащия ефект, басейните предлагат и разнообразни възможности за физическа активност и забавление. Плуването е едно от най-добрите упражнения за цялото тяло, тъй като ангажира множество мускули и подобрява кардиоваскуларната функция. Така че, ако търсите начин да се задържите във форма през лятото, басейнът е идеалното място.

Басейните също така са прекрасно място за социални срещи. Прекарването на време в басейните има и някои здравословни ползи. Водата има благотворно въздействие върху физическото и психическото здраве. Плуването и водните упражнения помагат за релаксацията на мускулите и снемане на стреса. В допълнение, контактът с водата стимулира циркулацията, подобрява сърдечно-съдовата функция и укрепва имунната система.

В град Баня, известен още като Карловски минерални бани, представляващо старо и разговорно наименование на града, има няколко открити басейни, на които можете да се насладите на слънчевите лъчи и да релаксирате.

Градски минерален плаж

В комплекса има 3 басейна, затова и баненци ги наричат "Трите плажа": голям - с площ на 2 олимпийски басейна, среден басейн и детски басейн. Детският басейн и средният басейн се изпразват всеки ден след 17:30 часа и водата се сменя. В детския басейн не е позволено влизане на родители с цел поддържане на по-голяма хигиена на водата - това правило обаче често се нарушава.

Предлагат се шезлонги и шатра, повечето плажуващи обаче предпочитат да събират тен, като постилат хавлиите си на тревните площи.

Тези, които са посещавали градския плаж, знаят, че баните и тоалетните бяха в окаяно състояние, тази година обаче те са ремонтирани.

"От както се помня тези помещения са имали нужда от ремонт. И най-накрая изглеждат прилично", написа в социалната мрежа Нено Маринов. Баненци определено са изненадани от направения ремонт - те се надяват ремонтираните помещения да се запазят чисти и приветливи.

Билетът за вход е 10 лева за възрастни. Миналото лято входът за деца беше 3 лева, но тази година вероятно има покачване на цената. Срещу 4 лева получaвате шезлонг.

Как да предпазим кожата си от вредните слънчеви лъчи?

Снимки: Нено Маринов

Хотел "Царска баня"

"Царска баня" предлага на посетителите си луксозна обстановка, прекрасна природа и перфектно обслужване.

Хотелът предоставя възможност за използване на релакс център, както и различни балнеолечебни процедури, с чиято помощ гостите ще изкарат една здравословна почивка. Релакс центърът е захранен с минерална вода, както и външния целогодишен басейн с дължина 18 м. и ширина 12 м., с топла минерална вода с t 33° C, джакузи и детски басейн, топило с t 45° C.

В "Царска баня" има и открито калолечение с лечебна кал от местното торфеено находище, в което също блика минерална вода. 

Има външни душове и съблекалня, както и вътрешна съблекалня с баня.

Работното време на басейна е от 08:00 до 20:00 часа.

Хотелски комплекс "Строител"

Хотелски комплекс "Строител" предлага на своите посетители тиха и спокойна обстановка, поради разположението си в курортния град Баня.

Комплексът разполага със закрит басейн с релакс зона, който е изцяло с минерална вода, 4 външни басейна с топла минерална вода (25 метров за плуване, два средни и един кръгъл плитък басейн за децата), ресторант с обновено меню и пресни рибни ястия.

Входът за ползването на басейните за възрастни е 15 лв. За деца - 7 лв. (Възможно е да има промяна в цените). 

В комплекса има разкрита амбулатория по физикална медицина за лечение на опорно-двигателния апарат, лечебни физиотерапевтични процедури (ултразвук, тангентор, електромагнит, диадинамик, тонус апарат, галваностат, интервак, солукс, кварц) и масажи.

Балнеохотел "Стряма"

Разполага с басейн с топла минерална вода, размери 14 м. на 7 м., дълбочина 1.40 м. - 1.60 м., разполага с джакузи с 4 извода. В басейна се провеждат занимания по водна гимнастика за гостите на хотела.

Ползването на шезлонг и чадър се заплаща. На разположение на плувците са барче и ресторант.

БХ "Стряма" работи по програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация на осигурените лица.

Само на 45 км от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III

Не е известно дали това лято ще заработи плувният басейн "Mika Beach", който се намира точно срещу ЖП гарата в Баня.

Трябва да се отбележи, че басейните с минерална вода са предпочитани от хората, тъй като предлагат уникална комбинация от плуване и терапия с минерална вода. Наричана още "природна вода" или "лечебна вода", минералната вода е богата на различни минерали, микроелементи и химически съединения, които имат благотворно въздействие върху тялото.

Плуването в басейн с минерална вода предлага няколко предимства в сравнение с обикновените басейни с обикновена вода. Едно от големите предимства е хидратирането на кожата. Минералната вода помага за запазването на естествения баланс на влага на кожата, което допринася за по-здрава и по-мека кожа дори след множество сесии на плуване.

Освен това, благодарение на разнообразието от минерали, плуването в басейн с минерална вода може да има положително въздействие върху мускулите и суставите.