Коледа е на броени часове! Най-вълшебното време от годината има навика да трансформира дестинациите по света по грандиозни начини: градовете са украсени с ослепителни декорации, улиците гъмжат от местни традиции, а площадите са превзети от изскачащи празнични пазари, предлагащи пълнители за чорапи и сезонни продукти лакомства. Вижте едни от най-завладяващите пазари в Европа, които ще ви завладеят с празничния си дух:

1. Германският Кьолн

Кьолн има няколко коледни базара, най-големият от които е в центъра на града, под катедралата. Markt der Engel е просто вълшебен с всичките си светлини и окачени ангели. Николаусдорф (селото на Свети Никола) пък ще ви разказва историята на истинския Свети Ник, като портата Ханен от 13-ти век се издига величествено на заден план. Има дори пазари, посветени на митичните гноми и на морската история, допълнени с морски колиби и пирати. Ако искате нещо малко по-традиционно, сложете кънките си и се насочете към откритата ледена пързалка на Heumarkt.

Коледна тайна. Наистина ли Дядо Коледа е погребан в призрачен град?

2. Залцбург в Австрия

Красивият роден град на Моцарт е място, където може да видите наистина атентичен коледен базар, чиито сергии изглеждат почти така, както са изглеждали, когато са били поставени за първи път още през 15 век. Фокусът тук е върху качеството над количеството, така че очаквайте ръчно плетени чорапи, стъклени коледни фигурки и всякакви други ръчно изработени неща. За оптимално коледно настроение се присъединете към безплатните ежедневни концерти в 17:00 часа пред катедралата или пейте коледни песни във вторник (18:00-20:00 часа).

3. Берлин

Центърът на града е украсен с около 80 коледни базара (дори има един специално за кучета), така че не се опитвайте да ги обиколите всички. Ако търсите мащаб, Spandau е най-големият. Що се отнася до външния вид, Weihnachtszauber, на великолепния площад Gendarmenmarkt, е най-красивият с много изкуства и занаяти, които се предлагат. Накарайте пулса си да се състезава в Winter World, на Potsdamer Platz - това е по-малко за пазаруване и повече за зимни спортове, с тобоган, кърлинг и ледена пързалка с безплатни уроци за деца. Отидете в 10 сутринта, когато е най-тихо.

4. Будапеща, Унгария

Будапеща предлага два наистина приказни коледни базара - площад Воросмарти и базиликата. Площад Воросмарти е сгушен точно в сърцето на града и е най-старият коледен пазар в Будапеща. Тук ще намерите изобилие от сергии за храна, магазини за занаяти и безплатни концерти. Basilica предлага всичко по-горе, но с леко предимство - коледни лазерни прожекции върху самата базилика и ледена пързалка, която обикаля около голяма коледна елха.

5. Прага, Чехия

Българи посетиха едни от най-предпочитаните коледни базари в Европа СНИМКИ

 

Красивата като картичка Прага е идеална за празничния сезон. Изживейте се като местен жител и сменете чашата си греяно вино с чаша грог - ром, вода, лимон и захар. Коледните базари тук предлагат изобилие от подаръци, включително матирано, ръчно издухано стъкло, традиционна скара, палачинки, хлебчета с чесън и сирене, всички гарнирани с глътка сварак, местното, цитрусово греяно вино. Неговият аромат на канела се разнася по целия площад. Ако имате деца, заведете ги на Стария градски площад, където ще намерите овце, кози и магаре, които търпеливо чакат вниманието на сериозните туристи.

6. Коледната столица на Франция - Страсбург

Френската „столица на Коледа“ изглежда като истинска приказка по това време на годината. Ще намерите 300 традиционни дървени сергии, подредени като маниста на централните площади на града. Потърсете пазара на малките производители на Елзас за колбаси и бадемови, плодови, подобни на бриош кугелхопф.

7. Страсбург в Швеция

Liseberg, най-популярният увеселителен парк в Швеция, се превръща в един от най-елегантните коледни пазари на открито в света - тук няма скърцащи виенски колела, пластмасови коледни елхи или пияни елфи. Плащате, за да влезете, но можете да останете до късно (отворено е от 15:00 до 22:00 през повечето дни), да похапвате пушени елени и да пиете глог (скандинавско греяно вино). Възползвайте се максимално от безплатните забавления за деца. Посетете Дядо Коледа в неговата дървена работилница, карайте колички и не пропускайте блестящото половинчасово ледено шоу.

Да, Вирджиния, има Дядо Коледа!Вечният отговор не само до едно 8-годишно дете

8. Братислава, Словакия

По Коледа Братислава засиява и се превръща в една малка магия. Приказни светлини са обвити около коледните елхи, докато пазарните сергии продават традиционни дървени играчки и красива коледна украса. Кулинарните лакомства включват палачинки, колбаси и пищни сладкиши.

9. Бохемия, Чехия

 Насочете се към южните бохемски градове Ческе Будейовице и Чески Крумлов и ще откриете два от най-вълшебните пазари в Европа. Централният градски площад на Ческе Будейовице, със смесица от готическа и класическа архитектура, е дом на оживени сергии, продаващи дървени играчки, коледна украса и чаши пикантно греяно вино, пише Розали. Чески Крумлов е чист Дисни, непокътнат и красиво бароков, разположен под романтично изглеждащ замък. Ще намерите коледните сергии на площада на кметството, където приказни светлини и коледна украса блестят, а ароматът на прясно изпечени бисквити и печени наденички се носи на открито.

"Полицейска" акция на Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата СНИМКИ

10. Виена, Австрия

 По Коледа Виена блести с приказни светлини, снежните улици блестят, а ледени висулки висят от грандиозни хабсбургски сгради. Безброй коледни пазари се разпростират по тесните улици на стария град, предлагайки сергии, препълнени с традиционни дървени играчки и занаятчийски неща като ръчно изработени сапуни. Сгрейте се с парещи чаши греяно вино и ароматни печени кестени и прясно изпечени гевреци.

Дядо Коледа подкара скутер, а в рейсовете украсиха СНИМКИ