Сьомгата е една от най-популярните риби в света. Сега обаче учените смятат, че трябва да спрем да я консумираме в полза на диви риби като скумрия, сардини и аншоа, за които се смята, че спомагат за осигуряването на основни хранителни вещества.

В ново проучване екип от университета в Кеймбридж изследва потока на хранителни вещества във фермите за сьомга от „дивата фуражна риба“ до сьомгата, която се озовава в нашите чинии. Резултатите от проучването показват, че директното ядене на дива риба може да ни осигури 5 пъти повече хранителни вещества от същата порция сьомга, отглеждана в развъдници.

Авторите на изследването заключават, че замяната на отглежданата в развъдници сьомга с дива риба като скумрия, сардини и аншоа може да ни позволи да избегнем хранителни дефицити направо в чиниите си, пише Daily Mail.

Според водещия автор на изследването, д-р Дейвид Уилър, хората днес трябва да обмислят да ядат по-голямо разнообразие от дива риба, за да получат повече от хранителните вещества, от които се нуждаят.

Това е така, защото индустрията за отглеждане на сьомга рутинно смила дивата риба и я превръща във фуражни пелети, за да храни сьомгата в плен. Въпреки това, този метод всъщност може да бъде много неефективен начин за използване на хранителни вещества.

Работата на д-р Уилър показва, че повечето видове риби, използвани във формулите за фуражи, имат същата, ако не и по-голяма, плътност и микроелементен профил от филетата от отглеждана сьомга.

Доказателствата показват, че филетата от отглеждана сьомга съдържат по-малко от 6 от 9-те най-важни хранителни вещества, отколкото рибата, използвана за хранене. Освен това фуражната риба в дивата природа съдържа повече от 5 пъти повече калций, 4 пъти повече йод и 1,5 пъти повече желязо, омега-3, витамин В12 и витамин А.

Статистиката също така показва, че мнозинството от хората в Обединеното кралство ядат сьомга всяка седмица, но само 5,4% ядат скумрия, аншоа се яде само от 1% и херинга от 0,4%. Сега обаче учените настояват, че включването на дива риба в диетата ни може значително да подобри здравето ни и дори може да ни помогне да „ядем по-малко“. Тъй като дивите риби като скумрията съдържат много повече хранителни вещества, можете да си осигурите всичките си дневни нужди, като консумирате по-малка порция с по-ниско съдържание на калории.

Според експерта по аквакултури в Университета на Стърлинг, д-р Ричард Нютън, доказателствата сочат, че всъщност губим около 80% от калция и йода от фуражната риба. Статистиката обаче показва, че повечето жени и тийнейджърки имат дефицит на тези хранителни вещества.