Влизането в дилърски център или автокъща може да се сравни със започването на игра на шах, където всеки ход е от значение. Вие сте там, за да матирате противника - в случая продавача, а не той да ви матира на вас. Много е важно да задавате въпроси, които ще ви помогнат да вземете информирано решение, като някои от тях могат да наклонят везните във ваша полза. За да стане това обаче, трябва да избягвате някои други въпроси, които могат да разкрият слабите места във вашата стратегия.

Коя е най-ниската цена, която можете да ми предложите за тази кола?
Изглежда като логичен въпрос, с който да прекъснете всички тактики на продавача и да премине към най-важното. Проблемът е, че той ви поставя в позиция, в която продавачът знае, че искате да се пазарите, дори преди да сте започнали преговори. Човекът срещу вас я наясно че фокусът ви е именно върху цената, а не върху стойността или съответствието на автомобила с вашите нужди.

Мога ли да си позволя тази кола?
Този въпрос може да звучи така, сякаш носите финансова отговорност, но не забравяйте, че сте в автокъща, а не в банка. Обсъждането на финансовото ви състояние или поставянето под въпрос на способността ви да си позволите кола може да даде на вашия продавач прекалено голяма информация. И така да се стигне до сценарии, при който дилърът може да ви насочи към опции за финансиране, които са по-полезни за него, отколкото за вас. 

Затова, още преди да влезете в автокъщата, трябва да имате готов бюджет и да сте наясно какво можете да си позволите. Надвишаването на предвидената за покупка сума може да ви вкара в сериозни неприятности.

Какво мислите за коли на други марки, които също обмислям?
Сравняването на опции е страхотно, но показването на вашите карти чрез споменаване на конкретни други автомобили, чиято покупка обмислягте, дава на продавача представа за вашите проучвания и предпочитания. Тази информация може да се използва, за да повлияе на процеса ви на вземане на решения, като подчертава положителните страни на техните автомобили, но същевременно омаловажава всички предимства на конкуренцията. Затова е по-добре да не намесвате други автомобили, независимо от плюсовете и минусите им.

Какво трябва да платя веднага?
Първоначалната вноска е много важна, но задаването на този въпрос твърде рано в дискусията сигнализира на дилъра, че може да не сте готови да направите покупка или че сте прекалено загрижени за предварителните разходи. Това може да повлияе на динамиката на преговорите, тъй като търговецът вероятно ще се съсредоточи върху намаляване на първоначалната вноска в замяна на по-високи месечни плащания или по-дълъг срок на заема, което не винаги е във ваш интерес.

Колко наистина струва моята кола, която ще предложа за размяна?
Тук нещата са по-сложни. Ясно е, че искате да знаете стойността на това, което предлагате като размяна, но директният въпрос ще доведе до ниска оферта. Дилърствата печелят много от продажбата на употребявани коли, които получават на ниски цени като част от сделки за продажба. И съответно те имат стимул да придобият вашата размяна за възможно най-малка сума. 

Вместо да питате за конкретна цена, проучете предварително стойността на вашия автомобил чрез достоверни онлайн източници и получете оферти от множество представителства, за да имате силна позиция при преговори.

Можете ли да добавите някои екстри безплатно?
Искането за безплатни подаръци може да изглежда като добър начин да получите добавена стойност, но всъщност може да отслаби позицията ви при преговори. Това сигнализира на продавача, че сте близо до вземане на решение, тоест готови сте да купите, ако получите още нещо малко като добавка. 

Вместо да искате безплатни добавки, фокусирайте се върху общата цена на автомобила и договорете възможно най-добрата сделка. След като се договорите за цена, можете да обсъдите всички допълнителни предимства или аксесоари като част от окончателното споразумение, пише automedia.

Силата е в знанието
Не забравяйте, че знанието е сила, особено в автомобилно представителство. Като не задавате тези въпроси, избягвате и показването на козовете в ръката си твърде рано и поддържате силна позиция по време на преговорите. 

Направете си домашното, знайте какво искате (и какво можете да си позволите) и поддържайте въпросите си стратегически и информирани. По този начин ще тръгнете от паркинга не само с нова кола, но и с удовлетворението от една добре изиграна игра.