За централизирано превключване на цялата образователна система онлайн за 2-3 седмици, след което политиките да се върнат към принципа на диференциран подход, настоява синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Позицията се опира на три експресни допитвания сред учителите, които касаят различни аспекти на настоящата усложнена ситуация. Първото е свързано със страховете на педагозите и усещането им доколко е опасна работната среда.

79.4% от общо 4270 анкетирани учители и директори са заявили, че образователната система трябва да премине временно към електронно обучение от разстояние, а според 76.8% училищната среда е опасна за работа. 

„В момента МОН брои засегнатите от ковид учители, но има също хора с други заболявания в болнични, както и в отпуск. Така реално отсъстващите преподаватели са между 5 и 15% в едно училище“, обясни лидерът на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров. Тази ситуация налага взаимно заместване и  претоварените педагози също започват да търсят възможности за глътка въздух чрез платен или неплатен отпуск, или болничен. Създава се турболенция и е възможно да стигнем до изтощение в образователната система, каквото вече има в здравната, предупреждава д-р Петров. Той припомни, че не бе изпълнено и даденото обещание за  безплатни тестове за педагозите.

Прочуването показва още, че в 10% от образователните институции няма щат за медицинско лице, а в други 25% са назначени медицински работници в пенсионна възраст, които също се боят да работят на първа линия и им е разрешен отпуск.

Учителка се разболя, зарази близките си и напусна

Второ бързо допитване през вчерашния ден показва, че от синдикалните организации в 35 града 18 са за частично пълно превключване към онлайн обучение, други 14 искат това само за гимназия и прогимназия в продължение на 2-3 седмици, след което да се прилага пак локален подход според ситуацията. Само 3 града поддържат сегашната политика за превключване по места с диференциран подход – по искане на здравни власти и щабове или по предложение на директорите.

Третият сондаж на синдиката  сред около 4000 учители и директори очертава нагласите за евентуално задължително носене на маски в час – въпрос, който предстои МОН да обсъди със социалните партньори идната седмица. Според 85 на сто от анкетираните учители такава мярка няма да свърши работа, а и са скептични доколко ще се спазва.

45-годишна учителка издъхна от коронавирус напът за реанимацията

В условия на пандемия не можем да създаваме навици, пропуснати във възпитателен модел, който вече е изграден, защото това е невъзможно в динамичната ситуация по време на криза, коментира д-р Юлиян Петров.

Учителка предлага: Ваканция сега за сметка на лятната. За или против?