Педагози от неформалното обединение "Учители за безопасно образование" са против възстановяването на присъствените учебни занятия преди епидемията бъде поставена под контрол, а броят хоспитализирани – трайно намален, сподели Лилия Стоянова, която представител на групата.

Тя обясни, че колегите й са притеснени и част от тях категорично отказват да се върнат в клас след Нова година и възнамеряват да излязат в отпуска.

Как ще отворят градини и училища? Кои ще са първите ученици? Вълчев разясни

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, просветният министър Красимир Вълчев, Министерски съвет, депутатите от Народното събрание и парламентарната образователна комисия, учителите изразяват несъгласието си с връщането на учениците от 1-4и клас в клас от 4-и януари и даването на възможност на образователните инспекторати по места да разрешават присъствена форма и на по-големите ученици.

От неформалното обединение са на мнение, че към момента статистиката отчита по-малка заболеваемост, но това е измамно, тъй като броят на PCR тестовете е редуциран, но в същото време нараства броят на положителните антигенни тестове, които не влизат в официалната статистика.

"По този начин има скрита заболеваемост. Болните привидно намаляват, но това не е така", посочи Стоянова. Тя и колегите ѝ са притеснени, че недостигът на легла е осезаем във всички областни градове, има и висока смъртност. Празниците от своя страна ще утежнят ситуацията.

Учители не са съгласни с връщането в клас след 4 януари! Написаха отворено писмо

"Предстоят празници, ще се разпусне дисциплината и ако колегите и децата се върнат в клас веднага след тях, ще се получи трета вълна, която ще е продължение на втората, която все още не сме преодолели", обясни притесненията на учителите Стоянова.

Тя изтъкна като проблем липсата на защитни облекла за педагозите, които също работят на първа линия.

"Маските в час са препоръчителни за малките и затова не е достатъчно да сме спокойни", посочи Стоянова.

В писмото си до властите неформалното обединение настояве да бъде създадена безопасна среда в училище чрез вентилационни системи, машинна дезинфекция и висок клас лични предпазни средства на учители, съобразно риска.

В позицията си педагозите допълват, че искат да знаят кой ще носи отговорност за живота и здравето на училите, децата и техните родители след възстановяването на присъственото обучение, въпреки че ситуацията у нас не е овладяна.

"В условията на пандемия трябва да запазим живота и здравето на хората. Синхронното обучение е успешно и ако има дефицити, те могат да бъдат наваксани. Всички колеги работят над възможностите си и това е похвално", коментира учителката.

Тя посочи, че жертвите, които учителката гилдия е дала от старта на учебна година се равняват на броя на починалите медици от старта на пандемията.

66 учители загубиха битката с вируса, сред тях и Ана – остави сирак сина си!