Всяка секунда по света се изпиват по 760 литра вино. Има обаче лоша новина за тези, които го обичат.

Оказва се, че и то вече се продава по-скъпо в магазините у нас. И това ще трябва да понесем, но производителите все пак уверяват, че правят всичко възможно повишението да не е драстично и да не се стига до невъзможни цени. 

Лозята отдавна са пусти, гроздето отдавна е обрано и виното вече се пие, обилно на места. Цената му обаче тази година ще бъде по-висока в сравнение с миналата и това е така заради поскъпването на отделните суровини. Но, добрата новина е, че България подобрява значително показателите си в износа към други страни.

Как влияе на здравето алкохолът? Ефектът на бялото вино изненадва

"Не виждам как бихме могли да не повишим цените на крайният продукт на виното по рафтовете, тъй като последната година особено, и цените на труда отидоха нагоре. Но най-нагоре отидоха цените на горивата, а те са необходими за тракторите, за транспорта на готовата продукция. Електроенергията, бутилките се повишиха двойно, всички консумативи скочиха и няма как да не се повиши цената на виното", твърди пред репортер на Нова Никола Зикатанов, собственик на винарска изба.  

Очаква се повишението да бъде различно в зависимост от това ценовата категория на виното.

По-скъпо тази година ще купуваме и виното

Сред европейските страни Франция е лидер в производството и износа на вино. Нови тенденции обаче проправят път на алтернативни напитки, а консумацията на вино бележи рекорден спад през последните години, още повече след COVID и икономическата криза.

Подобно на много иновативни идеи, които видяха бял свят, благодарение на кризата с коронавируса, две години след началото на пандемията французин отвори първия в страната магазин за вино без алкохол.

„Идеята ми дойде още през 2020 г., по време на първия локдаун. Тогава спрях да пия алкохол. Мотивацията да отворя собствен такъв магазин се засили, когато разбрах, че няма специализирани обекти за този вид напитки”, споделя собственикът Огюстен Лабор.

Въпреки че много французи остават скептични към безалкохолното вино, магазини като този на Огюстен набират все по-голяма популярност.

През последните две години консумацията на вино във Франция е спаднала с 5%. COVID пандемията, затворените барове и забраните за събирания се оказаха ключови фактори, а инфлацията и икономическата криза бръкнаха допълнително в джоба на потребители и производители. В сравнение с 2021 г., цената на виното е скочила средно с 20%.

„Французите ще продължат да пият вино. Те обичат гастрономията и хубавите напитки. Тенденцята в момента е към ограничаване на количеството алкохол – ще се пие по-малко, но по-качествено вино", коментира Микаел Наасила, експерт по изследванията на алкохолни зависимости.