Отбелязваме 149 години от смъртта на Васил Левски. Полицици и граждани ще изразят почитта си към българския революционер в различни точки от страната.

Аростолът на свободата е обесен на 6 февруари 1873 г., когато в сила е Юлианският календар. След като през 1916 г. държавната власт въвежда Григорианския, датата се измества на 18 февруари.  Възпоменателните церемонии започват да се организират ден по-късно заради грешка - към 6 са прибавили 13 и са получили 19. Само че трябва да се брои и самата дата 6-и. Традицията обаче е останала и за националните чествания държавата не я променя.

Възпоменанията за смъртта на Левски започват от родната му къща в Карлово.

„Очакваме много хора да дойдат в дома му“, казва директорът на музея Дора Чаушева.

Паметникът на Васил Левски е открит официално през 1895 г. след 17 г. строеж. Архитект е Адолф Кулар, като първоначално по план е трябвало да има и полумесец със забоден в него православен кръст, но поради външнополитически натиск това не е осъществено.

Столичани и гости на града се стичат пред паметника да оставят цветя в памет на Апостола.

 По повод годишнината от 10:00 ч. до 20:00 ч. почетни часови ще  има пред паметника на Васил Левски.  От 17:00 ч. в храм „Света София“ ще започне панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. 

От 18:00 ч. пред Паметника на Васил Левски на бул. „Васил Левски“ ще се състои гвардейска церемония с поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци.