В статистиката на престъпността фактор номер едно за България според криминолозите е демографията. Според данните профилът на тези, които най-много извършват престъпления, са мъже между 15 и 29 години

А с 300 хил. души е спадът на тази демографска група от 2000 до 2020 г.. Тогава са били над 800 хил., сега са около половин милион.

Така анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обясни защо се регистрира спад на битовата престъпност у нас. Тема, която също стана повод за спор между МВР и прокуратурата - няма ли разминаване в методите на отчитане.

При емблематично престъпление за България като кражбата на автомобили, по което в началото на века страната ни е на 3-4 място по кражби на глава от населението, сега е в долната 1/5 на тази статистика, посочи обаче Безлов в подкрепа на тезата за низходящ тренд. Той изнесе статистиката пред Би Ти Ви.

Особено по време на пандемията кражбите на автомобили бележат драстичен спад, обясни Безлов. 

През 2020 г. кражбите та МПС са 411, за тази година са регистрирани 282.

Грабежите са съответно 974 м.г. срещу 772 тази.

Полицаи разказвали, че през 90-те години са имали по 20 хил. кражби годишно - на ден в София са били толкова, колкото в цялата страна днес за година.

Между 8 и 10 процента е спадът на престъпността и у нас, и в ;цяла Европа по време на пандемията, обобщи анализаторът. 

По 500 убийства годишно имахме през 90-те години, сега диапазонът е до 70. През целия период има плавен спад, сочат данните на Безлов.

Проблемът е с очакването на хората, личното им усещане, че са жертви на престъпления - в селата то е най-силно, но реално проблемът е най-голям в градовете. На въпрос страх ли ви е да се движите по тъмно обаче в селата отговарят най-много с "да", обясни той

Има огромна миграции на тези социални групи към Западна Европа и това се усеща и по селата, където спада престъпността., категоричен е анализаторът. Разликата се отчита от 2014 г., когато се отварят трудовите пазари там за нашите ниски социални групи, особено германският.