Затварянето на ресторанти не се отразява на заболяемостта, смята зам.-шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според бранша досегашните мерки са напълно достатъчни.

- Г-н Димитров, Националният оперативен щаб предложи преустановяване на работата на ресторанти, кафенета и други заведения за хранене. Какво е вашето мнение по въпроса?

- Когато се правят подобен тип изявления, трябва предварително да се съобщи по какъв начин ще бъдат компенсирани всички засегнати - какво ще получат и работещите, и собствениците на обекти, защото при евентуален повторен локдаун хората трябва да са наясно как ще изкарат зимата. В случая обаче не сме засегнати само ние, а целият български народ и това как ще се препитава и ще си плаща сметките.

Смятам, че въведените до момента мерки като ограничаване на работното време, осигуряването на дистанция между масите и столове, а също и работата при намален капацитет и работно време до 23:30 часа, са напълно достатъчни. Според информация от Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (ХОТРЕК), чийто единствен член за България е БХРА, хотелите и ресторантите са доста ощетени. Въпреки че в някои европейски страни те бяха напълно затворени, не се забелязва значителна разлика по отношение на заболеваемостта. Няма как да затегнем правилата повече, тъй като е икономическо нерентабилно. Заведенията вече работят с капацитет, който е на санитарния минимум.

- Още колко време може да издържите при настоящите ограничения?

- Случващото се с туризма и икономиката е изключително сериозно. Туризмът е един от основните стълбове на българската икономика до 2019 г. Статистика на Световната организация по туризъм дори показва, че всеки трети човек работи в тази сферата. Именно поради тази причина, ако той не бъда подкрепен, целият стопански живот на страната ще пострада в бъдеще. Евентуалният трус в нашия сектор ще се отрази и на редица други, свързани с него. Комуникираме с доставчиците на различни видове хранителни стоки и те отчитат сериозен трус в студения сегмент на заведенията за обществено хранене. Мисля, че близо 30-40% от тях вече са затворили, като броят им продължава да расте. Ако ситуацията продължава да бъде толкова тежка, оцелелите едва ли ще надхвърлят 20 на сто, каза той пред Монитор.

- Следите ли заболяемостта сред членовете на организацията?

- Имаме единични случаи, за които колегите ни съобщават, но цялостна картина нямаме.

- Имате ли резервации за предстоящите празници - 8 декември и Нова година?

- Към настоящия момент има резервации, но всички са направени с уговорка, че празникът ще се провежда при определени ограничения. Клиентите са предупредени, че е възможно програмата да бъде и напълно отменена. Хората са много наплашени, заради което има и срив при потреблението. Ние пък нямаме сигурност и перспектива, тъй като не сме наясно дали ще можем да работим. Въпреки че обектите ни са отворени, се справяме изключително трудно, тъй като клиентите избягват да излизат, а при тези, които го правят - не харчат колкото преди. Ясно ни е, че голям ресурс от финансите на домакинството отиват за лекарства. Освен това хората се стараят да избягват публични места. Имаме надежда, че въпреки големия процент на заболеваемостта, оздравелите ще придобият нужния имунитет и ще се върнат към нормалните си навици.

- Доколко свалянето на ДДС успя да подпомогне ресторантьорите?

- Беше изключително далновиден и полезен ход, без който много обекти нямаше да оцелеят и да запазят заетите. Това е мярка, която трайно се наложи в Европейския съюз и всички държави я приложиха в подкрепа на туризма. Намаляването на ставката ДДС за доставките на храна също беше правилна, защото в пандемия хората ограничават излизанията си и намаляват оборотите. Доставките до дома е една мярка, която ги спасява в момента, когато хората избират сигурността пред удоволствието.

- Правителството предприе и други мерки в подкрепа на бранша. Достатъчни ли бяха?

- Благодарни сме на правителството за мерките, виждаме помощ от страна на правителствата във всички европейски държави и зависят от финансовите им възможности. Забелязваме по-сериозна помощ в сферата на заетите в сектора, всичко беше съсредоточено в работната сила. Искаме да бъде обърнато внимание и на инвеститорите, на собствениците. Работниците ще получат обезщетения, но инвестиращите и създаващи заетост - не.

- Говорите за предложението ви собствениците на заведения да получават пари, ако доброволно затварят заведения ли?

- Те са две неща, едното е да има подпомагане при спадане на стокооборотите по програми и за собствениците. Забавя се потреблението, а на инвеститорите им тежат инвестиции, наеми, разходи. Дори да платиш на труда, но може да се окаже, че накрая го няма стопанския субект. Второто е, при заболели служители в една смяна, всички трябва да се карантинират, така се нарушават графици, размествания, а в определен момент няма и кой да работи. Затова искаме при ръст на заболели в обект да има право при невъзможност за работа заведението да се карантинира и да ползва всички възможности за подпомагане. Това трябва да се случва след констатация от страна на РЗИ.

- Водите ли преговори да бъдат въведени подобни помощи?

- Д

Борисов.

Решено: Ето по колко ще получава на ден работник от затворен бизнес

На 21 декември ще си позволим разхлабване на мерките!

Извънреден брифинг в МС! Решиха дали се затягат мерките!

Контактите трябва да се намалят до абсолютен минимум!

Доц. Кунчев: С тези мерки пазим здравето на хората и икономиката!

а, подготвяме по темата кръгла маса с участието на правителството. В момента груповите събития са трудни и това няма да може да бъде организирано в близките дни.