Facebook обяви, че започва инициатива срещу фалшивите новини в Германия. Според анализите на службите за сигурност тя може да се превърне в поредната жертва на хибридната война заради решителните избори за Бундестаг през септември.

В изявление, разпространено в неделя, платформата заявява, че усилията са насочени към разпознаването на генерирани от спамъри съобщения.

Facebook ще даде възможност на потребителите и на независими организации, които се занимават с фактчекинг, да докладват по-лесно за твърдения, разпознати от тях като невярна или нуждаеща се от независима проверка на фактите информация.

Техните предупреждения ще сигнализират на останалите, че може да става дума за фалшиви сайтове на новини.

В ролята на контрольор ще бъде неправителствената организация за разследваща журналистика Correctiv, която ще проверява сигналите на читателите.

Според организацията фалшивите новини, особено във Facebook, са "една от най-големите заплахи за нашето общество", които ще станат още по-силни през следващите месеци в Германия предвид предстоящите регионални и национални избори.

В изявление, цитирано от "Дойче веле", Correctiv казват, че ще направят всичко по силите си "демокрацията да не бива ощетявана от лъжи и лъжци".

Германската агенция цитира професора по журналистика от Колумбийския университет в САЩ Шийла Коронел, че Германия е "последната гореща точка за фалшиви новини" на фона на увеличаващите се статии, свързващи германския канцлер Ангела Меркел, която се кандидатира за четвърти мандат, с различни конспиративни теории.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас призова за строги санкции за разпространение на фалшиви новини, които според него могат да повлияят на предизборните кампании.

Шефът на групата на социалдемократите в Бундестага Томас Оперман настоя през декември за глоба до половин милион евро за социалните мрежи, които не изтриват в рамките на 24 часа доказани призиви към омраза или фалшиви новини, качени на техните платформи.

Миналата седмица Facebook лансира свой журналистически проект в Ню Йорк, който също цели да противодейства на фалшивите новини. Чрез него ще се разработят механизми, които да разпознават неистинските твърдения още преди публикуването им и да ги блокират. Паралелно ще се обучават и журналисти, и потребители как да ползват и да разпознават източниците на информация.

Според доклади на различни разузнавателни служби фалшивите новини, разпространявани чрез социалните мрежи, са допринесли за победата на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън на президентските избори в САЩ.

Един от докладите свърза Пловдив като един от центровете на лица, наети да създават и разпространяват такива новини.