На 25 май 1787 г. във Филаделфия е открито Конституционното събрание, председателствано от Джордж Вашингтон, на което се обсъжда и подписва Конституцията на американската държава. Конституцията е подписана е от 55 представители. През 1829 г. в Лондон се състои премиерата на Първа симфония от Менделсон, а през 1895 г. Оскар Уайлд е осъден от лондонския съд за аморално поведение. През 1907 г. на този ден също се случва нещо ново - за първи път в заседание на парламента взимат участие жени. Това се случва във Финландия, която по това време е част от Руската империя. През 1906 г. жените във Финландия получават право да избират и да бъдат избирани. На следващите парламентарни избори през март 1907 г. в 200-членният фински парламент влизат и 19 жени. 105 000 души загиват на този ден през 1915 г. по време на втората битка за Ипр в Първата световна война приключва. 10 години по-късно 24-годишният учител Джон Томас Скоупс е обвинен в преподаване на забранената теорията на Дарвин за еволюцията.
През 1946 г. Йордания официално провъзгласява независимостта си от Англия.
На 25 май е роден Макс фон дер Грюн - германски писател, един от основателите на дортмундското писателско дружество "Група 61".
На 25 май умира Демян Бедни, руски поет, един от основоположниците на соцреализма в поезията.



2016 г.
Πapлaмeнтът нa ЮAP oдoбpи зaĸoнoпpoeĸт, пoзвoлявaщ нa пpaвитeлcтвoтo нa cтpaнaтa дa пpoвeдe eĸcпpoпpиaция нa зeмятa, ĸoятo ce пpитeжaвa oт бeлитe фepмepи. Hoвият зaĸoн пpeдвиждa пpинyдитeлнo изĸyпyвaнe нa зeмя oт бeли зeмeвлaдeлци и пpeдaвaнeтo й нa чepнoĸoжoтo нaceлeниe.


2016 г.
Украинската военнослужеща Надежда Савченко, осъдена на 22 години затвор в Русия, бе върната в родината си, след като бе помилвана от руския президент Владимир Путин. Освобождаването стана в замяна на пускането на двама руски военни, осъдени за тероризъм в Украйна, а размяната бе извършена в руския град Ростов на Дон.Копирано.


2014 г.
В Украйна се провеждат предсрочни президентски избори които спечелва Петро Порошенко.


2014 г.
В Белгия се провеждат парламентарни избори.


2014 г.
В Литва се провежда втори тур на парламентарните избори които спечелва настоящият президент Даля Грибаускайте.


2014 г.
В Колумбия се провежда първи тур на президентските избори. Сегашният президент Хуан Мануел Сантос спечелва 25,6% от гласовете, а неговият съперник бившият финансов министър на Колумбия Оскар Иван Сулуага - 29,3% от гласовете.


2013 г.
Безпрецедентните младежки вълнения в Швеция продължават пети ден. Запалени са автомобили в четири предградия на Стокхолм. Очакват се полицейски подкрепления от Малмьо и Гьотеборг. Арестувани са тринайсет младежи на възраст между 17 и 26 години. Младежките безредици се прехвърлят и в град Йоребру.


2012 г.
Първият частен космически кораб Дракон (SpaceX Dragon) се скачи с Международната космическа станция.


2011 г.
Специалистите от НАСА се опитаха за последен път да се свържат с марсохода Спирит. От този ден мисията приключи официално.


2009 г.
Втори ядрен опит на Северна Корея.


2006 г.
Окръжният съд в Белград потвърждава решението за пускане под гаранция на Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердам или балканският крал на кокаина. Гаранцията за освобождаването му е 300 000 евро. Две от условията, при който ще бъде пуснат е да се отзовава на призовките от съда и да не напуска местопребиваването си. Сретен Йосич е обвинен, че през юли 1995 г. убеждава Миодраг Проданович и Боян Милосавлевич да убият Горан Марянович.


2006 г.
Русия и Европейският съюз подписват споразумение, облекчаващо получаването на визи и договор за реадмисия на нелегални имигранти.
Двата документа са подписани от руския първи дипломат Сергей Лавров и европейският комисар по въпросите на външните отношения Бенита Фереро-Валднер, в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу.
По-рано през деня, руският президент заявява, че се надява споразуменията, които предстои да бъдат ратифицирани от двете страни, да влязат в сила до края на годината.


2006 г.
В експлоатация е пуснат нефтопровода свързващ Казахстан с Китай “Атасу-Алашанкоу”. Дължината на тръбопровода е 960 км и позволява преноса на 10 млн. тона петрол годишно. Строителството на нефтопровода е завършено през ноември 2005 г. и струва 700 млн. долара.


2003 г.
Нестор Кирчнер става президент на Аржентина. Той е първият избран президент, след икономическата криза в Аржентина през декември 2001 г. На втория тур за президентските избори се борят Нестор Кирчнер и бившият президент - Карлос Менем.


2002 г.
Победителка на конкурса “Евровизия-2002” в Талин става латвийката Marie N (Мария Наумова) с песента I Wonna.


2002 г.
197 души загиват във влакова катастрофа в Тенга, Мозамбик.


2002 г.
По време на полет самолет Боинг 747-200 на Китайските Авиолинии се разбива в Тайванския Пролив. Загиват 225 души.


2001 г.
64-годишният американец Шерман Бул става най-възрастният човек, достигнал връх Еверест.


1997 г.
В Полша е приета конституция, чрез която са премахнати последните следи от комунизма.


1997 г.
В Сиера Леоне след военен държавен преврат президента Ахмад Тежан Кабах е отстранен и на негово място е поставен майор Джони Пол Коромах.


1995 г.
Армия на босненските сърби убива 72 момчета в Тузла, Босна.


1992 г.
В Истанбул е подписана декларация за стопанско сътрудничество, свободна търговия, съвместни стопански проекти и създаване на Черноморска банка от 11 държави в района на Черно море – Турция, Гърция, Русия, Румъния, България, Украйна, Молдова, Армения, Грузия, Азербейджан и Албания. С тази декларация е създадено ЧИС (Черноморско икономическо сътрудничество).


1986 г.
Близо 7 милиона души участват в инициативата “Ръце около Америка”, образувайки линия през страната. Инициативата е за набиране на средства за гладните и бездомни хора в Америка.


1979 г.
Самолет на американските авиолинии катастрофира по време на излитане на летището в Чикаго. При катастрофата загиват 271 пътници на борда и двама души на земята.


1963 г.
В Адис Абеба, Етиопия е открита Организацията на Африканската общност. Водеща цел на организацията е повишаване на континенталния мир и сътрудничество.
Дейността на организацията е насочена към разрешаване на конфликти между отделните нации и към координиране на политиката, икономиката, дейността в областта на културата, науката, медицината и политиката на отбраната. Африканският съюз обединява 53 държави. Седалището й се намира в Адис Абеба, Етиопия.


1961 г.
Президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди обявява за приоритетна задача стъпването на човек на Луната до края на десетилетието.
Джон Фицджералд Кенеди е американски политик, 35-и президент (1961-1963 г.). Той е роден на 29 май 1917 г. Завършва икономика в Харвардския университет. През 1941-1945 г. служи във военноморския флот на САЩ в Тихия океан. Занимава се с журналистика (1945 г.). През 1947-1953 г. е член на Палатата на представителите в Конгреса на САЩ от щата Масачусетс (от листата на Демократическата партия). През 1953-1961 г. е сенатор. Побеждава на изборите през 1960 г. кандидата на Републиканската партия Р. Никсън; встъпва в длъжност президент на САЩ на 20 януари 1961 г. Вътрешната програма на президента е свързана с ускоряване на темповете на икономическия растеж, ограничаване на расовата дискриминация и пр. Във външната политика администрацията му сменя доктрината за “масираното възмездие” с доктрината за “гъвкавото реагиране”. Призовава за укрепване на военните блокове и за нарастване на военната мощ на САЩ, намесва се в решаването на спорни международни проблеми по пътя на преговорите, обявява се за по-реалистичен подход в отношенията със СССР. През 1963 г. кабинетът му подписва Московския договор за забрана на изпитанията с ядрено оръжие в трите сфери. Политическия курс на Кенеди предизвиква нападки от страна на крайно реакционните кръгове на САЩ. Убит е 22 ноември 1963 г. Погребан е в Арлингтънското национално гробище.


1953 г.
В Хюстън, щата Тексас е пуснат първият образователен телевизионен канал.


1946 г.
Йордания официално провъзгласява независимостта си от Англия.
Йордания е държава, разположена в Западна Азия. Йордания е Конституционна монархия. Начело на държавата стои крал, с широки права върху законодателната и изпълнителната власт. Висшият законодателен орган е Националното събрание, което се състои от Сенат и депутатска камара. Територията на Йордания се дели на 3 части: Западнойорданско плато, тектонската депресия Гхор, в която е Мъртво море, и нейното продължение Уади ал Араба, Трансйорданското плато. 80% от територията на страната е пустинна. Цялата територия с изключение на плодородната долина на р. Йордан и Мъртво море е разположена на надморска височина до 500 м.
Територията на страната е 97 740 кв. км. Населението е 4 500 000 жители. Етническият състав се състои главно от араби, черкези, чеченци, арменци и др. 93% от населението са мюсюлмани. Официалният език е арабски. Столицата на Йордания е Аман. Паричната единица на страната е йордански долар. Административното деление е 10 ливи.


1925 г.
24-годишният учител Джон Томас Скоупс е обвинен в преподаване на забранената теорията на Дарвин за еволюцията. Скоупс е роден на 3 август 1900 г. Като учител по биология в Дейтън, щата Тенеси той пренебрегва забраната за преподаване в училищата на теорията за естествения подбор на Чарлс Дарвин, която според местните власти е предизвикателство към Библията. Делото срещу Джон Скоупс става известно като "маймунския процес". Скоупс умира на 21 октомври 1970 г.


1915 г.
По време на Първата световна война приключва втората битка за Ипр, в която загиват 105 000 души.


1907 г.
За първи път в заседание на парламента взимат участие жени. Това се случва във Финландия, която по това време е част от Руската империя. През 1906 г. жените във Финландия получават право да избират и да бъдат избирани. На следващите парламентарни избори през март 1907 г. в 200-членният фински парламент влизат и 19 жени.


1895 г.
Оскар Уайлд е осъден от лондонския съд за аморално поведение.
Оскар Уайлд е роден на 16 октомври 1856 г. в Дъблин. Той е представител на естетическото движение "изкуство за изкуството". През 1881 г. излиза първият му сборник “Стихотворения”. След 1882 г. в творчеството му доминира прозаическото начало. Чете лекции в САЩ и Англия (1882-1891 г.), пътува във Франция, работи като редактор в сп. “Женски свят”, прави първите си драматически опити, издава три сборника с разкази, литературно-критическите есета “Идеи”, роман и др.


1829 г.
В Лондон се състои премиерата на Първа симфония от Менделсон.
Якоб Лудвиг Феликс Менделсон – Бартолди е германски композитор, диригент, пианист и органист. Роден е на 3 февруари 1809 г. в Хамбург. Основател и пръв диригент на консерваторията в Лайпциг (1843 г.). Автор е на множество музикални произведения, сред които 5 симфонии (“Шотландска”, “Италианска” и др.), 10 квартета, 2 трио, сонати, хорови композиции, няколко оратории, химни, църковни кантати и др. Умира на 4 ноември 1847 г. в Лайпциг.


1787 г.
Във Филаделфия е открито Конституционното събрание, председателствано от Джордж Вашингтон, на което се обсъжда и подписва Конституцията на американската държава. Конституцията е подписана е от 55 представителя.
Конституцията на Съединените американски щати съдържа фундаменталните закони на страната. Ратифицирането на американската конституция става през 1788 г. Според конституцията са делегирани особени права на Конгреса, президента и федералните съдилища на САЩ. Разпределението на властите е регламентирано по начин, че нито една институция към Правителството не доминира над останалите. Конституцията също така предопределя ограниченията на властта на федералните правителства в рамките на отделните щати и определя правата на американските граждани.


На тази дата са родени:
1927 г.
Роден е Робърт Лъдлъм - американски писател, автор на политически криминални романи. Следва в Кънектикът, където става бакалавър на изкуствата (1951 г.). Служи като десантчик (1945 – 1947 г.). От 1952 г. играе в театъра и участва в телевизионни постановки, става продуцент. След 1969 г. е писател на свободна практика. Издава много книги, в които създава и развива образа на Джейсън Борн: "Наследството на Скарлати" (1971 г.), "Съперници под знака на близнаците", "Ръкописът на Чансълър" и др.


1926 г.
Роден е Макс фон дер Грюн - германски писател, един от основателите на дортмундското писателско дружество "Група 61", което си поставя за цел да отразява "света на индустриалния труд". Автор е на сборник със стихове: "Ние носим светлина през нощта" (1961 г.), на романите "Блуждаеща светлина и огън" (1963 г.), "Две писма до Поспишил" (1968 г.), "Поледица" (1973 г.), "Пожарище" (1979 г.), "Лавината" (1986 г.) и др. Автор е също на разкази и очерци.


1818 г.
Роден е Якоб Буркхард-швейцарски историк и философ на културата. Той работи в продължение 35 години работи като професор в Базелския университет. За разлика от школата на Ранке в историографията, Якоб Буркхард поставя на преден план духовната култура, а не политическата история. Като историк на културата се вълнува от проблемите на древна Гърция, Ренесанса, барока. В края на живота си стига до все по-песимистични изводи за перспективата за съществуване на свободни духовни личности и либерални обществени форми в къснобуржоазната епоха. Критиката на Буркхард е свързваща нишка между романтизма и прогнозите за "новото варварство" на Ницше (върху когото късният Буркхард оказва влияние) и Шпенглер. Основният му труд е "Културата на Италия в епохата на Ренесанса" (1860 г.). Умира на 8 август 1897 г. в Базел.


1803 г.
Роден е Ралф Уолдо Емерсън - американски поет и философ. Един от най-видните трансцеденталисти в американската философия и литература заедно с Торо и Хоторн, създател на американската теория за здравия разум и природосъобразния живот. Установява се в гръцкия Конкорд, където организира "Клуб на трансцеденталистите" и издава списание "Дайъл". Автор е на "Есета" в 2 тома (1841 г., 1844 г.), "Английски характери" (1856 г.), "Житейски правила" (1860 г.) и др. Стихотворенията му са събрани в "Първи май и други стихотворения" (1967 г.) и "Избрани стихове" (1876 г.).
Жизненият му път приключва в Конкорд на 27 април 1882 г.


На тази дата умират:
1945 г.
Умира Иван Германов Кинкел - икономист. Той е роден на 18 януари 1883 г. в Брянск, Русия. Завършва стопански науки в Цюрих през 1911 г. От 1913 г. е доцент в С. Петербургския агрономически институт, член на руската партия на есерите. В началото на 1917 г. идва в България по здравословни причини. Преподавател е по политическа икономия и стопанска история в СУ “Климент Охридски” и в Свободния университет (1921 г. - 1945 г.). Титлата професор получава през 1930 г. Той е един от създателите и пръв председател (1932 г. - 1938 г.) на Българското научно-социологическо дружество. Последовател на К. Маркс в социологията. Привърженик е на фройдизма. В основния си труд “Опит за построяване нова теория относно стопанското развитие на културното човечество” (1921 г.) чрез използването на огромен фактически материал създава теория за циклообразния характер на икономическото развитие. Определя 3 цикъла с по 4 повтарящи се на все по-висше стъпало еднотипни подпериода на развитието. Изследва стопанското развитие на България до Освобождението (1878 г.). Създава трудове по история на политическа икономия: “Курс по сравнителна история на стопанския строй в ново време” (1925 г., 2 изд. 1947 г., посмъртно), “История на политическата икономия” (1936 г.-1939 г.), “Стопанско-битовите (стопанско-исторически), идеологичните (научно-философски) и обществени основания на икономическите школи” (1939 г.). Автор е на трудове по социология, психология и обществена психология.


1945 г.
Умира Демян Бедни - псевдоним на Ефим Алексеевич Придворов. Той е роден на 13 април 1883 г. Демян Бедни е руски поет, един от основоположниците на соц-реализма в поезията. През 1911 г. публикува във в-к "Звезда" стихотворението "За Демян Бедни - селянин вредни", откъдето е взет и псевдонимът на поета. През 1913 г. издава сборникът "Басни", през 1917 г. създава стихотворна повест "За земята, за волята, за работническата участ". Най-значително произведение от 20-те години е поемата "Главната улица" (1922 г.).


1452 г.
Умира Георгий Гемист Плетон - византийски философ, наричан от съвременниците си "втори Платон”. След като възгледите му срещат отпор в Константинопол, той се отправя към Мистра, Пелопонес (1393 г.). Там детайлно изучава платоническата философия; участва във Фераро-Флорентинския събор (1437/1438 г.), където оспорва самия характер на събора. През 1439 г. чете цикъл от лекции върху Платоновата философия във Флоренция и се среща с Козимо Медичи. Сред основните му съчинения са: "За различията на Аристотел от Платон", "Срещу възраженията на Схолар в защита на Аристотел", "Закони" (запазени частично, защото като еретически са осъдени на изгаряне, 1460 г.).


За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:
Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;