София. „След срещата си с превозвачите министър-председателят за пореден път доказа, че не може да управлява държавата и че няма никаква визия за който и да е сектор - дори за 6 месеца напред”. Това заяви зам.-председателят на транспортната комисия и зам.-председател на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той коментира, че управляващите са показали некомпетентност при определяне на предвидените срокове, в които тол системата може да бъде въведена в България. Свиленски отбеляза, че от БСП още миналата година са предупредили за очакван законодателен провал и са предложили промени в нормативната уредба с цел нейния успешен старт.
„Необяснимо защо всички предложения идваха от народни представители от ГЕРБ, а правителството стоеше и гледаше безучастно бъдещия провал”, добави Свиленски. По думите му гафът с електронните винетки в началото на годината и оставките на шефовете на МРРБ и АПИ са показали, че още с възлагането на тол системата през втория кабинет на Борисов, тя е имала съществен недъг и се е управлявала от хора, които не разбират за какво става дума.
„Очаквам Борисов да се отметне от обявеното намаляване на таксите, обещано на превозвачите. Той за пореден път ще ги излъже, за да си купи спокойствие до местните избори”, изрази мнение социалистът. Той подчерта, че БСП подкрепят Декларацията на превозвачите. Свиленски припомни предложенията на БСП, а именно: създаването на държавно предприятие за тол системата със специалисти и въвеждането ѝ само върху магистрали и първокласни пътища с цени, съобразени с минималния вариант, предложен от Световната банка, а автобусният транспорт да продължи да бъде таксуван чрез сегашната винетна система. „От БСП ще следим стриктно за спазване на сроковете по договора за изграждане на системата, както и сумите, които ще бъдат платени за нейното въвеждане в експлоатация”, заяви Свиленски.