Със сигурност българите ще имат ток, като въпросът е той да бъде на най-ниската възможна цена и, даже да има увеличение през март, ще се търсят резерви то да не бъде с мащабите, заложени първоначално от КЕВР. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков.

Според него мораториумът на цените на ток, вода и парно ще даде възможност за анализ. „Аз още не знам, например, дали цените на газа са на най-доброто ниво, какво се случва с азерския газ – тези неща трябва да ги знаем. Най-лесно е било до момента домакинствата да плащат за всички проблеми“, обясни Петков.

Той подчерта, че ако анализът покаже риск от разбалансиране на системата, ще има корекция в края на март, но „не може без анализ и само защото някой е препоръчал, точно през зимния сезон домакинствата да плащат повече“.

Позицията на България по въпроса с Украйна съвпада изцяло с виждането на ЕС и на НАТО

Кирил Петков посочи, че обсъждал темата за Северна Македония с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, като е потвърдил позицията на нашата страна, която остава непроменена. По думите му диалогът със Скопие трябва да се надгради по линия на инфраструктурата, бизнеса и други важни теми, за които да се ангажират работни групи от двете страни.

„Има 65 млн. души на Балканите (Официално населението е на региона по 0анни на Уикипедия е 32 665 811 души), но сме се заградили и разделили и всеки говори срещу другите. Ние сме с размера на Франция като пазар, а възможностите, които сме реализирали като съвместна работа, са близки до минималното. Когато реториката стане „Какво има за спечелване“, тогава ще стават по-добре дискусиите за компромиси по точките, които са ни важни – включително и правата на българите в Македония, които не трябва да се чувстват дискриминирани“, категоричен беше премиерът, цитиран от novini.bg.

По-рано днес Петков се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Там българският премиер заяви позицията на България по въпроса с Украйна, която съвпада изцяло с виждането на ЕС и на НАТО.