България трябва да отстоява по-твърдо позициите си за Шенген, смята Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи."Няма никаква причина по отношение на критериите. България ги изпълнява от години", посочи той.

Полицаите ни на границата са като опълченците на Шипка, смята Кисьов.

Марк Рюте каза кога България може да напредне към Шенген

"Не съм видял посланикът на Холандия да поднесе едно цвете на загиналите в защитата на европейската граница. Няма такъв случай."

България трябва да отстоява по-твърдо позициите си, подчерта бившият главен преговарящ.

"Никой няма право да ни слага черен печат, допълнителен, на челото. Това спира чуждестранните инвестиции, това спира бизнеса. Това е в ущърб на България в тежък, кризисен икономически момент."

Имаме всички шансове за Шенген догодина, ще сечем евромонети

На нидерландския ппремиер Рюте не може да му се има доверие, допълни Кисьов. Той попита още защо да е лош имидж за страната ни това, "че се стреля по български полицаи".

Трябва да получим допълнителна помощ за охраната на общата граница, изтъкна още Владимир Кисьов.

Официално! Австрия не иска страната ни в Шенген

"Нашите политици, с просташките нападки, за да печелят доверие и симпатизанти – по отношение на корупция и т.н., те се превеждат от посланиците на европейските страни и се пращат в техните държави", коментира той в предаването "Преди всички".

България и Румъния няма да бъдат разделени. Няма нагласа на чиновниците за такова нещо, прогнозира Кисьов. Според него темата няма да се отложи.

Владимир Кисьов отбеляза още, че няма отговор на въпроса "какво качествено ще се случи" за 6 месеца, ако решението за членството ни в Шенген се прехвърли за идната година.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.