Президентът Румен Радев съобщи важна новина за България. В Брюксел е бил подписан меморандум от министъра на финансите и гуверньора на БНБ с всички страни от еврогрупата, с който България започва подготовката за сечене на евромонети.

"Това е признание за усилията на няколко правителства и е признание на всички страни от еврогрупата след щателни анализи за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация, която е завладяла цьля Европа. Това е признание, че правителството успява, то пречупи тренда. Признават се и усилията за гарантиране на макро финансова стабилност. Това е успех за България", посочи Радев в Тирана, където е на среща на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани.  

Работата за присъединяването ни към Шенген продължава на всички нива на дипломацията, но има работа, която трябва да се свърши и в България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Той призова партиите у нас да не политизират темата.

Държавният глава призова Народното събрание да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

"Това Народно събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и развитие за съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина България да се присъедини и това го знам от разговори с европейските ни партньори, включително и с Рюте. Но това, до голяма степен, зависи от нас и от това как ще играем на терена на дипломацията. Продъолгжаваме усилията заедно с Румъния до последния момент. Има в определени страни от ЕС наслоени с години настроения срещу България. Тези предубеждения, къде основателни, къде не, много трудно се пречупват. Но аз съм убеден съм, че ако има единство на усилията, ние ще успеем", каза президентът.