Външният министър на Северна Македония Буяр Османи излезе с призив България да смени част от историците в смесената комисия.

"Ние досега сменихме двама представители в комисията, България няма промяна в състава, може би трябва да се възползва от нашия опит, но не предпоставям такава стъпка, само отварям тази тема, тъй като и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна", посочи той в интервю по bTV по повод посещението на северомакедонския премиер у нас днес и утрешното заседание на двете правителства в София.

Кирил Петков посреща премиера на РС Македония в София

Според него историческата двустранна комисия буксува право пропорционално на засилването на проблемите между двете страни.

"Какво съм забелязал - тяхната динамика е правопропорционална на политическата динамика. В момента, когато климатът се влоши, и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да направим един анализ на опита, който е натрупан дотук, без да давам конкретен пример", коментира Османи.

И от Северна Македония, и от България се очакват резултати, каза той и определи като отлично послание визитата на Петков в Скопие.

"Мисля, че беше отлично послание, че в първия работен ден на нашето ново правителство се състоя първото посещение на вашия премиер тук, което има и символика, има и същина. Символиката е, че ние сме най-близки съседи, но същината е, че в една позитивна, конструктивна атмосфера, в атмосфера на лично доверие, се създаде платформа за продължаване на разговорите", каза той.

А по повод инфраструктурата и засилването на бизнес и транспортните връзки между България и Северна Македония, на която поставя акцента българският премиер Кирил Петков, Османи направи забележка, че това не може да е само северомакедонски ангажимент.

"Например пътната връзка между Скопие и София не може да е само наш ангажимент, нашият ангажимент е до Крива Паланка, граничният пункт "Клепало" от наша страна е завършен, очакваме вие да го завършите от ваша страна", каза Османи.

"Аз имам една теза, че нашите отношения не може да основават само на политическото доверие и политически договор. Ние трябва да се опрем на мрежа от сътрудничество с контакти и връзки, хора, бизнеси, университети, които ще остават здраво свързани дори и политическото сътрудничество да се наруши, тази мрежа ще остане здрава", заяви външният министър на Република Северна Македония.

В коментар на условието ни Скопие да впише в конституцията си българите на тяхна територия, външният министър заяви, че Северна Македония е известна в света със степента на колективните права на гражданите,

"Не виждаме нищо проблемно да се включи и която и да е друга етническа общност, да се интегрира, но и да покаже отговорност и лоялност към държавата. Специално аз мога да говоря за Рамковия договор, бидейки представител на етническа общност тук, която е получила придобивки от Рамковия договор, но той не беше само за албанците и турците, и сърбите, и власите, и ромите, но може и българите станат част него", каза още той.

След срещата на Петков и Ковачевски: До 2 месеца линията София-Скопие ще заработи

Македонски българи ужасени: София, не ни търгувайте със Скопие за ЕС!