Луксозната яхта Ирина ВУ на руския олигарх Алишер Усманов, която е в списъка със замразени активи заради санкциите на Запада, напусна безпрепятствено сухия кей на пристанище Бетина на хърватския остров Муртер. Според журналистическия проект " Балкански наблюдател" инцидентът е станал преди три месеца, но компетентните органи на Хърватия са научили за загубата на яхтата едва преди няколко дни.

Изданието отбелязва, че 35-метрова яхта на стойност 5 милиона евро е напуснала Хърватия в 10 сутринта на 6 октомври 2022 г. След това три дни по-късно, на 9 октомври, тя е забелязана край бреговете на Турция - около обяд пристига на пристанището на Дидим, където хвърля котва.

„Това е последното известно местоположение на яхтата“, отбелязват авторите на публикацията.

Яхтата на Усманов Ирина ВУцял екран
Яхтата Ирина ВУ на руския олигарх Алишер Усманов
 

Междувременно наскоро много подобна яхта влезе в пристанището на Бетина, която, както пишат журналисти, позовавайки се на свои източници, трябваше да се представи пред очите на обществеността, че е Ирина ВУ и все още е в хърватското пристанище. Властите обаче казват, че това е просто съвпадение.

В същото време служителите на реда на Хърватия, съвместно с международни структури, вече са започнали разследване на скандалния инцидент. Според съобщения в медиите следователите имат въпроси относно факта, че хърватската гранична полиция уж не е знаела, че на яхтата на Усманов е забранено да преминава границата.

Коментирайки инцидента, представителят на Министерството на морето, транспорта и инфраструктурата Ален Госпочич каза, че веднага след като яхтата е попаднала под санкции, тя е била запечатана, а капитанът на пристанището е забранил всякакъв достъп до кораба. В същото време собствениците са уведомени, че е забранено използването на яхтата.

Яхтата на Усманов Ирина ВУцял екран

Служителят обаче все още трябва да отговори на въпроса как е възможно санкционираната 35-метрова яхта да изчезне от пристанището. Според Госпочич неговият отдел не може да има сигурност в пристанищата, а Бетина е открито пристанище, в което може да влезе всеки кораб.

„Министерството е информирало пристанището, че яхтата е блокирана, капитанът на пристанището е издал инструкции на властите, че достъпът до яхтата е забранен, а министерството не наема охранителни служби, които да охраняват денонощно чуждо имущество, и не планират да направят това, тъй като такава система не е жизнеспособна“, отговори Госпочич.

Журналистите попитаха и защо загубата на яхтата се разбра едва три месеца по-късно. На това служителят отговори, че проверката дали някой е откраднал санкционирано имущество не е от компетенциите на неговия отдел.

"В пристанището има стотици кораби и капитанът на пристанището не може да провери кой кораб е акостирал и кой не. Но сега тече подробно разследване, по време на което ще се установи всичко", подчерта министърът.

Превод: GlasNews