Кейт Мидълтън шокира света, като обяви, че е болна от рак. Как точно се лекува принцесата на Уелс в момента и какво предстои на съпругата на британския престолонаследник описва Daily Mail.

В емоционално изявление, заснето в Уиндзор, Кейт каза, че нейният медицински екип я е посъветвал да се подложи на превантивна химиотерапия. Тя каза, че е в "ранен етап на лечение", което започна в края на февруари.

„Имах голяма коремна операция в Лондон през януари и по това време се смяташе, че състоянието ми не е раково. Операцията беше успешна. Въпреки това, изследванията след операцията показаха наличието на рак. Затова моят медицински екип ме посъветва да се подложа на курс на превантивна химиотерапия и сега съм в ранните етапи на това лечение“, каза Кейт.

Диагностицираха с рак Кейт Мидълтън ВИДЕО

Както обясняват журналисти, които разговаряха с лекари, специализирани в лечението на онкологията, химиотерапията използва мощни лекарства за насочване към тумори и обикновено се използва за директно лечение на рак или свиване на тумор при подготовка за операция. Както в случая с Кейт, химиотерапията може да се използва като превантивно лечение с надеждата да спре растежа на рака или да намали шанса ракът да се появи отново.

Превантивната химиотерапия най-често се прилага под формата на интравенозни капки или таблетки, чиито активни съставки след това се пренасят в тялото чрез кръвния поток. В зависимост от вида, химиотерапията може да се извърши или в болницата, или в уюта на вашия дом.

Има повече от 100 вида химиотерапевтични лекарства. Всички те действат по един и същи начин: циркулирайки в кръвта, те спират пролиферацията на раковите клетки навсякъде в тялото, като ги убиват, преди да имат шанс да се разделят. Това предотвратява растежа и разпространението на раковите клетки в тялото.

Химиотерапиите са предназначени да убиват раковите клетки, но без да правят разлика между тях и здравите и полезни за организма клетки, като белите кръвни телца. Което води до вторични ефекти, отбелязва Франс прес. Тези ефекти варират в зависимост от естеството на рака и профила за засегнатия от него човек, но обикновено вторичните ефекти са гадене, загуба на апетит, диария, засилен риск от инфекции заради намаляването на белите кръвни клетки. Някои по-редки ефекти могат да предизвикат лезии на жизненоважни органи или сепсис.

Продължителността на лечението варира също в зависимост от естеството на туморите. Но традиционният режим на химиотерапията е често пъти в четири или шест цикъла, пояснява Боб Филипс, професор по педиатрична онкология в университета в Йорк, цитиран от Ройтерс. Един цикъл може да продължи 21 дни и да се състои от един или от няколко дни на химиотерапия, след което следва време за възстановяване на организма, казва експертът. В други случаи химиотерапията може да се прилага ежедневно или на всеки две, или четири седмици, допълва Филипс.

Превантивната химиотерапия може да продължи от три до шест месеца. Понякога са нужни седмици, дори и месеци, за да се възстанови организмът след нея.

Дали възрастта на пациента е от значение за появата на раковите заболявания? На този въпрос точен отговор няма, както се вижда в случая с принцеса Катрин и с крал Чарлз Трети, който обяви в началото на февруари, че също страда от рак.

Андрю Бегс, колоректален хирург и експерт в Бирмингамския университет, разказва пред Франс прес, че ръководи клиника за раковоболни в много ранен стадий и вижда все повече и повече хора на около 40 години, засегнати от рак. „Младите хора понасят по-добре по-високи дози от химиотерапия“, допълва той, цитиран и от Ройтерс.

Според Шиван Сивакумар, експерт по онкология в Бирмингамския университет, има понастоящем епидемия от ракови заболявания при хора под 50 години. „Не знаем причината, но виждаме все повече пациенти, засегнати от рак в коремната област“, казва той.

Изследвания, публикувани миналата седмица в специализираното издание „Бритиш джърнъл ъв медисин“ разкриват, че случаите на рак при британците от възрастовата група 35-69 години са нараснали през последния четвърт век, отбелязва Франс прес. Но същите изследвания показват, че броят на смъртните случаи, дължащи се на рак, са намалели значително. По-младите хора имат също така повече шансове да оцелеят от рак, се констатира в изследването, цитирано от Франс прес.

„Случайното откриване на рак по време на хирургическа интервенция заради друга патология е често пъти асоциирано с ранното откриване на тумора и химиотерапията, която следва, е много по-ефикасна“, казва професор Йънг.

В случая с принцеса Катрин, както и в случая с крал Чарлз Трети, точното им раково заболяване не беше разкрито. Но самото разкриване от знаменитости на факта, че страдат от рак, допринася за увеличаване на осведомеността за този вид болест, посочват Пи Ей Мидия и ДПА. Това не е някакво заболяване, което е рядкост. Всеки може да се разболее от рак, показват случаите с Чарлз Трети и с принцеса Катрин.