Руският президент Владимир Путин пристигна на полигона "Сергеевски" в Приморския край, където се провежда активната фаза на стратегическите командно-щабни учения "Восток-2022". Това съобщи Дмитрий Песков, говорител на руския лидер, цитиран от ТАСС.

Песков добави, че Путин ще проведе среща при закрити врата с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов.

Русия започна едноседмични военни учения с участието на войски от Китай и други държави. Учението е израз на задълбочаващото се отбранително сътрудничество между Москва и Пекин в условията на напрежение в отношенията им със САЩ.

Маневрите имат за цел и да покажат, че Русия притежава достатъчно военна мощ едновременно да организира големи учения и да води бойни действия в Украйна.

"Восток 2022" започна на 1 септември на седем военни полигона в руския Далечен изток и Японско море и в него участват над 50 000 военнослужещи с над 5000 единици техника, включително 140 самолета и 60 военни кораба.

Началникът на руския генерален щаб ген. Валерий Герасимов лично наблюдава ученията, в които участват войски от няколко бивши съветски републики, Китай, Индия, Лаос, Монголия, Никарагуа и Сирия.

Руското министерство на отбраната уточни, че като част от маневрите военноморските сили на Русия и Китай в Японско море отработват съвместни действия за защита на морските комуникации, зоните на морска икономическа активност и оказване на поддръжка на сухопътните войски в крайбрежни райони.

Ученията показват засиленото военно сътрудничество между Москва и Пекин, което се задълбочи още повече след руската инвазия в Украйна на 24 февруари, отбелязва Асошиейтед прес. Китай отказа да критикува руските действия в Украйна и обвини САЩ и НАТО, че са предизвикали Москва. Пекин освен това остро разкритикува и тежките санкции на Запада срещу Русия.

Москва от своя страна категорично подкрепи Китай в напрежението със САЩ, което избухна след неотдавнашното посещение на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван. Президентът Владимир Путин дори направи паралел между подкрепата на Вашингтон за Украйна и визитата на Пелоси и ги определи като опити на САЩ да предизвикат нестабилност в света.

Александър Габуев, политически анализатор, който внимателно следи руско-китайските отношения, отбеляза, че "е много важно за Китай да покаже, че разполага с лостове за натиск върху САЩ и глобалните им интереси".

"Общите учения с Москва, включително военноморските, имат за цел да дадат сигнал, че ако натискът върху Пекин продължи, Китай няма да има друга възможност, освен да задълбочи военното сътрудничество с Русия", каза Габуев. "Това ще засегне пряко интересите на САЩ и съюзниците им като Япония".

По думите му Кремъл от своя страна иска да покаже, че Русия е способна да демонстрира военна мощ не само в Украйна, но и на други места, едновременно с бойните действия там.

"Руското ръководство показва, че всичко върви по план и че страната и армията имат нужния ресурс да провеждат едновременно военни учения и специалната военна операция", каза Габуев.

 

Учението сега е продължение на поредицата руско-китайски военни учения през последните години, включващи маневри на военноморските им сили и общи патрули на стратегическите им бомбардировачи над Японско и Източнокитайско море. Миналата година руски войски за пръв път участваха в съвместни маневри на китайска земя.

Китайското участие в ученията "има за цел да задълбочи прагматичното и приятелско сътрудничество между армиите на участващите страни, да повиши равнището на стратегическото взаимодействие между всички страни участнички и да повиши способностите за общ отговор на различни заплахи за сигурността", каза миналата седмица говорител на китайското министерство на отбраната.

Путин и китайският президент Си Цзинпин поддържат добри лични взаимоотношения помежду си, за да задълбочат стратегическото партньорство между двете страни в условията на противопоставянето им със САЩ. По време на комунизма Китай и СССР бяха дълго време противници.

Въпреки че Москва и Пекин отрекоха да имат намерение да сключат официален военен съюз помежду си, Путин заяви, че подобна възможност не бива да се изключва. Той допълни, че Русия споделя с Китай секретни военни технологии, които са допринесли за значително повишаване на китайските отбранителни способности.

 

Снимки: БТА/АР