Русия е изправена пред дефолт или неизпълнение на задължение по държавния си дълг за първи път от Болшевишката революция отпреди век.

Притежатели на облигации заявиха, че до тази сутрин не са получили просрочени лихви, след като крайният срок изтече снощи.

 От Кремъл многократно са заявявали, че няма основания за фалит на Русия. Руските власти подчертават, че са в състояние да изпратят дължимите пари на притежателите на облигации, но това е невъзможно заради наложените от Запада санкции. Обикновено големите рейтингови агенции са тези, които трябва да обявят дефолт, но отново санкциите им забраняват да работят с Русия.

В продължение на месеци страната намираше пътища за заобикаляне на санкциите, наложени след инвазията на Кремъл в Украйна. Но в края на деня в неделя изтече гратисният период за около 100 млн. долара за лихвени плащания, дължими на 27 май - краен срок, който се счита за неизпълнение на задълженията, ако бъде пропуснат.

От началото на март еврооблигациите на страната се търгуват на проблемни нива, валутните резерви на централната банка остават замразени, а най-големите банки са откъснати от световната финансова система.

Но като се имат предвид вече нанесените щети на икономиката и пазарите, дефолтът засега е и предимно символичен и няма голямо значение за руснаците, които се сблъскват с двуцифрена инфлация и най-тежкия икономически спад от години.

 Русия се противопостави на обявяването на дефолт, заявявайки, че разполага със средства за покриване на всички сметки и че е била принудена да не ги плаща, пише Инвестор. Опитвайки се да се измъкне, миналата седмица тя обяви, че ще премине към обслужване на своя държавен дълг в размер на 40 млрд. долара в рубли, критикувайки ситуацията на „форсмажорни обстоятелства", която според нея е изкуствено създадена от Запада.

„Това е много, много рядко срещано явление, при което правителство, което иначе разполага със средства, е принудено от външно правителство да обяви фалит", казва Хасан Малик, старши суверенен анализатор в Loomis Sayles & Company LP. „Това ще бъде един от най-големите дефолти в историята“.