Бивш служител на Boeing е бил намерен мъртъв в камиона си на паркинга на хотела си в Южна Каролина, след като не се е явил за втората част от показанията си за съдебно дело срещу компанията, се казва в репортаж от понеделник.

62-годишният Джон Барнет е повдигнал въпроса за безопасността в заводите на авиокомпанията и е предоставил първите си показания само няколко дни преди да бъде намерен мъртъв от очевидно "самонараняване" с огнестрелна рана, съобщи съдебният лекар на окръг Чарлстън.

Адвокатът на Барнет, Брайън Ноулс, заяви пред TMZ, че има изрични съмнения относно обстоятелствата на смъртта му, и нарече самопрострелването "предполагаемо".

"Днес е трагичен ден", заяви Ноулс пред "Corporate Crime Reporter". "Джон се подготвяше от доста време. В четвъртък защитата го разпита в продължение на позволените им по правилник седем часа".



Мъжът е бил отседнал в хотела, за да даде показания по дело за подаване на сигнали срещу компанията.

Адвокатът на Барнет заяви, че той и неговият съпроцесник са се обаждали на телефона на Барнет в събота, но обаждането е преминало към гласова поща.

"След това помолихме хотела да провери какво става с него", каза той. "Те го намериха в камиона му мъртъв от "предполагаем" самопрострел. Отправихме се към хотела и разговаряхме с полицията и съдебния лекар".

В понеделник вечерта имейлът на Ноулс не беше върнат веднага.

Барнет е работил за Boeing повече от три десетилетия, преди да се пенсионира през 2017 г. Той е работил като инженер по контрол на качеството. През 2019 г. Барнет заяви пред Би Би Си, че Боинг е компрометирал безопасността, като е бързал да свали от производствената линия самолетите си 787 Dreamliner.

Boeing публикува изявление относно смъртта на Барнет.

"Натъжени сме от кончината на г-н Барнет и мислите ни са с неговото семейство и приятели", се казва в изявлението.

През последните месеци компанията е подложена на засилен контрол заради множество проблеми със самолетите си, включително през януари, когато се откъсна тапа на вратата по време на полет на Аляска Еърлайнс.

Превод: GlasNews