Според световни здравни експерти следващата пандемия може да бъде 20 пъти по-смъртоносна от COVID-19 и сравнима по мащаб с испанския грип. 

Здравните експерти се опасяват, че тъй като хората лесно са преодолели вируса COVID-19, следващата голяма пандемия е „на път” и може да убие 50 милиона души, пише Mirror.

Експертите предупреждават, че „Болестта Х“, както я нарече Световната здравна организация, е по-вероятно от възможното и може да удари света всеки момент. Може да идва от милион вируси, които все още не са открити, и да е 20 пъти по-смъртоносен от COVID-19, който е убил 2,5 милиона души само в Обединеното кралство.

Според експерти следващата пандемия може да бъде сравнима по мащаб с испанския грип, така че за борба с това заболяване, според СЗО, ще е необходимо да се създадат ваксини за бърз отговор.

57-годишната Кейт Бингам, която председателства работната група по ваксините на Обединеното кралство от май до декември миналата година, каза, че не трябва да се самодоволства само защото Covid-19 сега „до голяма степен се смята за често срещано заболяване“.

"Ще кажа следното: грипната пандемия от 1918-1919 г. уби най-малко 50 милиона души по света, което е два пъти повече от починалите през Първата световна война. Можем да очакваме подобен брой жертви от един от многото вируси, които вече съществуват. „Има повече вируси, които активно се възпроизвеждат и мутират, отколкото всички други форми на живот на нашата планета взети заедно. Разбира се, не всички от тях представляват заплаха за хората, но много със сигурност представляват заплаха“, предупреждава лекарят.

Според нея в момента учените познават 25 семейства вируси, всяко от които съдържа до хиляда отделни вируса, които могат да се развият в пандемия. Освен това, според експерти, има още около милион неизвестни вируси, които могат да преминават от един тип в друг и могат да унищожат милиони хора.

Обяснявайки увеличаването на пандемиите, Кейт казва, че това не е просто „случайна поредица от лош късмет“. Тя цитира три ключови фактора като причина: глобализацията, пренаселеността на градовете и обезлесяването, които са създали „идеални условия“ за преминаване на вирусите от един вид в друг.

„Трябва да предприемем първите стъпки за борба със следващата пандемия сега и това означава да харчим пари. Но има много малко доказателства, че сме готови да харчим пари, сравними с тези, които харчим за защита срещу истински вируси – тези, които могат да „убиват“ нас. Паричната цена на бездействието е огромна. В края на краищата, дори COVID-19, по-лек вирус от Болестта X, ни остави с $16 трилиона сметки както загубено производство, така и разходи за здравеопазване." добави тя.