Норвежкият Нобелов комитет присъди наградата за мир за 2023 г. на Наргес Мохамади за борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран и битката й за насърчаване на човешките права и свободата за всички.

Нейната смела борба е свързана с огромни лични жертви. Общо режимът я е арестувал 13 пъти, осъдил я е пет пъти на 31 г. затвор и 154 удара с камшик. В момента Мохамади все още е в затвора, съобщиха от Нобеловия комитет.

През септември 2022 г. млада кюрдка, Махса Джина Амини, е убита, докато е в ареста на иранската нравствена полиция. Нейното убийство предизвика най-мащабните политически демонстрации срещу режима в Иран от идването му на власт през 1979 г. Под лозунга "Жена - живот - свобода" стотици хиляди иранци участваха в мирни протести срещу бруталността на властите и потискането на жените. Режимът предприе твърди действия срещу протестите: повече от 500 демонстранти бяха убити. Хиляди бяха ранени, включително много от тях бяха ослепени от гумените куршуми на полицията. Най-малко 20 000 души бяха арестувани и задържани под стража.

Девизът, приет от демонстрантите - "Жена - живот - свобода" - изразява по подходящ начин отдадеността и работата на Наргес Мохамади.

Тя подкрепя борбата на жените за правото им да живеят пълноценно и достойно. Тази борба в цял Иран е посрещната с преследване, лишаване от свобода, изтезания и дори смърт.

Мохамади се бори за свободата на изразяване и правото на независимост, както и срещу правилата, изискващи от жените да не се виждат и да покриват телата си. 

През 90-те години на миналия век, като млада студентка по физика, Наргес Мохамади вече се изявява като защитник на равенството и правата на жените. След като приключва обучението си, тя работи като инженер, както и като колумнист в различни вестници с реформаторска насоченост. През 2003 г. се свързва с Центъра за защита правата на човека в Техеран - организация, основана от носителката на Нобелова награда за мир Ширин Ебади. През 2011 г. Мохамади е арестувана за пръв път и осъдена на много години затвор заради усилията си да подпомага лишени от свобода активисти и техните семейства.

Две години по-късно, след като е освободена под гаранция, тя се впуска в кампания срещу прилагането на смъртното наказание. Иран отдавна е сред страните, които екзекутират годишно най-голям брой от своите жители. Само от януари 2022 г. досега в Иран са били наказани със смърт повече от 860 затворници.

Нейната активност срещу смъртното наказание води до повторното арестуване на Мохамади през 2015 г. и до присъда от допълнителни години зад решетките. След завръщането си в затвора тя започва да се противопоставя на системното използване на изтезания и сексуално насилие от страна на режима срещу политически затворници, особено жени.

Миналогодишната вълна от протести стана известна на политическите затворници, държани в известния затвор "Евин" в Техеран. Мохамади отново поема ръководството. От затвора тя изразява подкрепа за демонстрантите и организира акции за солидарност сред своите съкилийници. В отговор затворническите власти й налагат още по-строги условия - забранени са й телефонни разговори и посещения. Въпреки това тя успява да изнесе контрабандно статия, която New York Times публикува на годишнината от убийството на Амини. Посланието: "Колкото повече от нас затварят, толкова по-силни ставаме". 

Норвежкият комитет отбелязва, че наградата на Наргес Мохамади е признание за борбата й за правата на човека.