Преди дни стана известно, че в Япония 70-годишна жена е починала след заразяване с вируса Оз. Този случай е обявен за първата смърт в света от рядката инфекция с кърлежи. Дали обаче жената наистина е починала от мистериозната инфекция. Произходът на вируса Оз, симптомите, какво се знае?

КАКВО СЕ СЛУЧИ С ПЪРВАТА ЖЕРТВА НА ОЗ В СВЕТА?

Според съобщения в японски новинарски канали, позоваващи се на министерството на здравеопазването на префектура Ибараки, историята се е случила през лятото на 2022 г. , когато жена отишла в медицинско заведение, оплаквайки се от треска и умора. Тя е диагностицирана с пневмония, но след влошаване на състоянието й е хоспитализирана. Прегледът показал, че на бедрото на жената има кърлеж. Причината за смъртта е миокардит, тоест възпаление на сърдечния мускул, жената почина 26 дни след хоспитализацията.

Според китайската информационна агенция Xinhua, позовавайки се на съвместен доклад на Министерството на здравеопазването, труда и социалното развитие на Япония и Националния институт по инфекциозни болести (NIID), публикуван на 23 юни 2023 г., смъртта на жената година по-късно е призната за първата смърт на човек в света, свързана с вируса Оз.

ПРОИЗХОД НА ВИРУСА OЗ

За първи път е открит в Япония през 2018 г. в кърлеж с твърдо тяло, Amblyomma testudinarium, открит в западната префектура Ехиме. В допълнение към Япония, този кърлеж се среща в Индонезия, Индия, Япония, Тайланд, Шри Ланка и Виетнам, обича да паразитира говеда и биволи. Имайте предвид, че говорим за разпространение на кърлеж, но не и на вирус. Не е задължително всички кърлежи от този вид да са заразени с вируса.

През 2022 г. японски учени изследваха вируса Оз . Кръвните серуми бяха тествани за антитела срещу вируса Оз при хора, макаци, диви свине и елени в префектура Ямагучи, съседна на Ехиме, където вирусът беше изолиран за първи път.

Оказа се, че двама ловци в префектурата са дали положителен тест за антитела срещу вируса. Тоест хората се сблъскаха с тази зараза и я пребориха. Антитела са открити и в кръвта на макаци (47,5%), диви свине (60,5%) и пъстър елен (73,7%).

Учените заключават, че в момента кърлежите A. testudinarium, източниците на вируса Оз, най-често хапят хората в южните и западните части на Япония, където има най-много животни с антитела срещу вируса, но не и на север или на изток на страната. Освен това се отбелязва, че вирусът изисква допълнително проучване, тъй като може да причини смърт при мишки, отбелязва КП. Антитела срещу вируса са открити при диви маймуни, диви свине и елени в префектура Чиба близо до Токио, централните префектури Гифу и Мие, западните префектури Вакаяма и Ямагучи и югозападната префектура Оита. Въпреки това не е имало епидемия нито сред животните, нито сред хората. Въпреки че измина почти година от смъртта на 70-годишна жена. Според японското министерство на здравеопазването вирусът все още не е открит извън страната.

КАКВО СЕ ЗНАЕ ЗА СИМПТОМИТЕ НА ВИРУСА OЗ

Вирусът Оз е не само нов, но и изключително рядък. Следователно учените все още не са успели да идентифицират конкретни симптоми. Известно е, че починалата жена се е оплаквала от висока температура и отпадналост. В понятието треска лекарите обикновено включват не само висока температура, но и болки в костите и мускулите и т.н. Освен това се споменава, че пациентът е имал високо кръвно налягане. Като цяло всеки възрастен човек, след като се е разболял от банална ARVI, ще намери този списък от симптоми в себе си.

При по-младите ловци вирусът обикновено се открива постфактум, чрез антитела в кръвта.

Превод: GlasNews