Споразумение за подновяване на износа на украинско зърно беше постигнато на преговорите в Истанбул, късно в сряда. Киев, Москва, Анкара и ООН се договориха да бъде създаден координационен център, който ще осигури безопасността на морските маршрути. Четирите страни са се съгласили и на съвместни проверки на зърното на пристанищата. Милиони тонове пшеница, ечемик, олио и други земеделски продукти отлежават по складове, без да могат да бъдат изнесени, заради затворените пристанища. Постигнатото споразумение ще позволи да бъде възобновено търговското корабоплаване от Одеса.

В момента руският Черноморски флот блокира корабоплаването от пристанището в Одеса

„Ако руската заплаха за корабоплаването в Черно море може да бъде премахната, това ще облекчи глобалната продоволствена криза”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Проблемът с мините в Черно море, хвърлени във водите му и от двете страни в конфликта, също трябва да бъде решен. Сега това е основният въпрос, който трябва да бъде решен на следващия кръг преговори между Украйна, Русия, Турция и ООН, който ще се проведе следващата седмица.

„На преговорите формулирахме някои елементи на възможно споразумение между Русия, Украйна и Турция. Делегациите в момента ги обсъждат в столиците си заедно с военните. Тези контакти трябва да продължат в същия формат”, посочи Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия.

Засега се предвижда създаване на зелен коридор, през който корабите ще преминават безопасно от и до Одеса. По това трасе мините трябва да бъдат почистени, но има опасения, че това може да отнеме месеци, дори години. Има и други страхове:

„Първо, украинците не могат да получат оръжия с кораби, защото Турция ще контролира заедно с ООН всеки кораб. Руснаците теоретично могат да атакуват от морето, но не им е необходимо в момента, защото само Одеса е под украински контрол, нищо друго. Аз обаче не очаквам руснаците да атакуват Одеса”, твърди Хюсеин Багчи, президент на Института по външна политика на Турция.