Русия разширява и модернизира ядрения си арсенал, заяви американският министър на отбраната на Лойд Остин в момент, когато руският президент Владимир Путин дава да се разбере, че би могъл да използва ядрени оръжия, за да предпази страната си, предаде Ройтерс.

Остин коментира темата за руския ядрен арсенал на церемония по встъпването в длъжност на командира на Стратегическото командване на САЩ, под чийто контрол са американските ядрени оръжия.

"Кремъл продължава с жестоката си и непровокирана война срещу Украйна и целият свят видя как Путин пристъпва към изключително безотговорно дрънкане с ядрени оръжия", каза американският министър.

Междувременно стана ясно, че Вашингтон ще предостави на Украйна пореден пакет от военна помощ на стойност 275 милиона долара, за да ѝ помогне да засили противовъздушната си отбрана.

Затвор за руски опозиционер, разпространявал "фалшиви новини"

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че е дълбоко обезпокоен от засилващото се партньорство в сферата на отбраната между Иран и Русия и САЩ ще използват свои инструменти, за да прекъснат тази връзка, както и доставките на ирански дронове. Кърби допълни, че американското правителство ще обсъди с партньорските си държави сътрудничеството между Москва и Техеран.

Според източници на Ройтерс новата военна помощ на Пентагона вероятно ще включва ракети за реактивните системи за залпов огън "Хаймарс", високопроходими джипове "Хъмви", генератори и 155-милиметрови артилерийски снаряди.

Кърби отказа да коментира съдържанието на пакета, който може да претърпи промяна, преди бъде подписан от американския президент.

Тази седмица Конгресът прие фискалния закон за националната отбрана за 2023 г., който предвижда военната помощ за Украйна през следващата година да е не по-малко от 800 милиона долара.

Събитията в Украйна са последици от стремежа на САЩ