Руският президент Владимир Путин сигнализира готовността си да преговаря за прекратяване на огъня в Украйна, използвайки техниките на задкулисната дипломация. Това пише New York Times, позовавайки се на руски и западни официални лица.

Публично руският президент демонстрира войнствена реторика, но намеква за примирие чрез посредници. Условия обаче има - Путин иска да запази завзетите украински територии, обясняват двама бивши високопоставени служители, близки до Кремъл.

Владимир Путин изпраща подобни сигнали от около септември, по-специално чрез правителствата на трети страни, свързани със САЩ и Русия.

„Путин изпрати данни за споразумението за прекратяване на огъня през есента на 2022 г. Тази инициатива възникна, защото въоръжените сили на Украйна победиха руската армия в североизточната част на страната“, отбелязват източниците на изданието.

Събеседниците на NYT казват, че Путин е видял благоприятни обстоятелства за преговори: ситуацията на фронта е стигнала до задънена улица и Западът е намалил размера на военната помощ за Украйна, до голяма степен поради войната на израелската армия с бойците на Хамас.

Някои анализатори обаче са сигурни, че дългата война е от полза за Москва, докато други говорят за ползата от сключването на примирие преди началото на президентските избори в Русия. Във втория случай руските власти ще имат възможност да представят прекратяването на огъня на избирателите като победа в пълномащабна война.

Путин подаде в ЦИК документите си за участие в президентските избори

„Сега Путин не настоява за отстраняване на правителството на Зеленски. Той дава знак за готовност за прекратяване на огъня и чака конкретни предложения“, казват събеседниците.

Примирието при условията на Москва е неизгодно за Киев, тъй като почти 20% от украинските територии ще бъдат контролирани от Руската федерация. Американски служители казват, че украинските власти не са готови да направят това.

Припомнете си, че наскоро говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков, заяви, че в момента не съществува необходимата основа за мирни преговори между Русия и Украйна.

„Наистина смятаме, че темата за преговорите в момента не е актуална”, заяви пред медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че Великобритания е провалила шансовете за мирно споразумение през 2022 г., като е оказала натиск върху Киев да откаже проектоспоразумение, предложено малко, след като Русия изпрати войски в Украйна.

„След това нямаше никакви предпоставки за преговори, а имаше още по-малко предпоставки, след като Украйна всъщност юридически забрани всякакви преговори с руската страна”, подчерта Песков.

През октомври 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който официално обяви перспективата за каквито и да било украински преговори с Путин за „невъзможна”, след като Русия заяви, че е анексирала четири региона в Южна и Източна Украйна.

Превод: GlasNews.bg