Отнемането от страна на Генералния щаб на украинската армия на акредитациите за отразяване на бойните действия в Украйна на най-малко шест екипа, сред които на кореспондентите на CNN, Sky News и водещи местни редакции предизвика напрежение между медиите и комуникационните структури на ВСУ. 

Украйна лиши от акредитация в Херсон журналисти от Sky News и CNN

За незабавно връщане на акредитациите на всички медии, чиито разрешения за работа бяха отнети от Генералния щаб на ВСУ заради нарушаване на забраната да влизат без разрешение в Херсон, се обяви първо неформалното обединение на украинските медии, журналисти и граждански организации „Медиарух“. Призивът на съсловната организация, адресиран до президента Володимир Зеленски и началника на Генералния щаб на ВСУ ген. Валерий Залужни и министъра на отбраната Олексий Резников, е подписан от местни и чуждестранни журналисти, военни и медийни експерти, организации и редакции.

Гилдията изисква от властите „да предприемат незабавни мерки за разрешаване на конфликтната ситуация, причинена от неефективността и непрофесионализма на комуникационните структури на Министерството на отбраната и по-специално на Съвместния координационен пресцентър на Оперативно командване „Юг“, съобщи порталът „Детектор Медия“. 

Колегите на „наказаните“ искат властите да върнат акредитацията на всички украински и чуждестранни екипи, отразявали събитията в Херсон. Освен това журналистите настояват за вътрешно разследване на „непрофесионалната работа на комуникационния отдел на ОК „Юг“.

„Репортажите на украински и чуждестранни журналисти, направени в освободения Херсон, имаха огромен принос за нашата победа. Кадри на колеги от CNN, SkyNews и други водещи чуждестранни и украински медии обиколиха света. Те станаха свидетели на радостта, с която херсонци посрещат украинската армия, опровергавайки лъжите на руската пропаганда. Техните материали са, също така изключително важни документи от украинската история, която се създава в момента“, се казва в декларацията на Медиарух.

Според авторите на обръщението разбирането на особеностите на работата на журналистите по време на войната и нежеланието да се създадат еднакви и прозрачни правила на работа е довело до създаване на информационно напрежение и комуникационна криза. „Опитът да се забрани всичко не само не работи, но и вреди на страната ни. А тези, които търсят прости решения, създават сложни проблеми“, пишат авторите.