В сферата на ядрената енергетика се очакват същите процеси и трансформации както при космическата промишленост. Ново поколение стартъпи обещава масивен пробив в тази област – нещо, което държавните организации така и не успяха да постигнат. Частните компании ще използват най-новите технологии на днешния ден – мощни изчислителни системи, нови алгоритми за суперкомпютрите, 3D печат и други.

Време е за пробив

С проектите за изучаване енергията на термоядрения синтез от дълго време се занимават държавните предприятия. Изследванията бяха много скъпи, но така и не доведоха до до пробив в термоядрената енергетика. Младите компании възнамеряват да постъпят по друг начин. Те възнамеряват не само да направят скок в тази област, но и да изведат тези технологии на пазара.

„Ние сме готови да повторим успеха на SpaceX“ – заяви ръководителят на компанията General Fusion Кристофър Моури в коментар за NBC News.

Той счита, че в сферата на термоядрения синтез, точно както и при космическата промишленост, от твърде дълго време доминират държавните корпорации, не вече е крайно време те да бъдат изместени.

Този подход съвсем не пречи на General Fusion и на другите млади компании от този бранш да използват държавните разработки.

„Частните компании ще използват десетилетния опит, натрупан при правителствените изследвания“ – твърди изпълнителният директор на Fusion Industry Association Андрю Холанд.

Друг проект в тази област е Commonwealth Fusion Systems, основан от специалистите на Масачузетския технологичен институт. Екипът на този проект работи върху създаването на компактна термоядрена инсталация, която може да осигури енергия на 75 000 домакинства.

А още тази година First Light Fusion възнамерява да покаже работещ термоядрен реактор. Очакванията са тази система към 2024 година да може да генерира повече енергия, отколкото получава и да се използва с комерсиални цели.

Неизчерпаемата енергия

Термоядреният синтез може да доведе до революция в областта на енергетиката. С помощта на тази реакция е възможно генерирането на колосално количество електрическа енергия без съществена вреда на околната среда. За разлика от традиционните въглищни електроцентрали, термоядрените електрически централи не създават парников ефект. При тяхната работа като страничен продукт се създава хелий, който може да се използва с комерсиални цели.

Засега никой не е успял да създаде методика, даваща възможност за реалното използване на термоядрения синтез. Но ситуацията съвсем скоро ще се промени. Новите частни компании обещават чрез използването на най-съвременни технологии да изградят първата комерсиална термоядрена електроцентрала още през 2020-те години.

Плазмата ще се управлява от изкуствен интелект

Стартъпите, работещи в областта на термоядрения синтез възнамеряват да изграждат неголеми инсталации с размер на тенис корт. Така разходите ще бъдат по-малки, а крайният резултат – същият.

Масово ще се използват най-съвременните технологии. Някои компоненти ще се изготвят чрез 3D печат, а за контрола, удържането и управлението на плазмата ще се използват машинно обучение и алгоритми с елементи на изкуствен интелект.