Създадена от учени от НАСА, суперсплавта GRX-810 се състои от никел, кобалт и хром и е подсилена с оксидна дисперсия сплав. Може да издържи на екстремни температури, което ще позволи създаването на по-здрави и издръжливи компоненти за космическата индустрия. Учените смятат, че този материал ще помогне за създаването на нови самолети и космически кораби, пише Earth.

Сплавите и суперсплавите са материали, създадени чрез комбиниране на два или повече метала или метал с друг елемент. Такава комбинация подобрява свойствата на основните метали, което прави сплавите по-здрави, по-леки, по-издръжливи и по-устойчиви на корозия. Уникалните характеристики на сплавите ги правят незаменими в космическата индустрия.

Например алуминиевите сплави се използват за създаване на тела на самолети и космически кораби. Все пак те са леки и здрави. Свръхсплавите на базата на титан и никел се използват в двигателите на самолети и космически кораби, защото могат да издържат на екстремни условия. Същите сплави се използват при създаването на защитната обвивка на космическите кораби, за да не се срутват при високи температури при навлизане в земната атмосфера.

Новата суперсплав, създадена от учени от НАСА, наречена GRX-810, е пълна с оксидни частици, които действат като защита, подобрявайки механичните свойства на сплавта.

Така GRX-810 може да издържа на температури до 1100 градуса по Целзий, което го прави идеален за изграждане на компоненти за ракети носители и космически кораби.

Според учените експериментите са показали, че суперсплавта е 1000 пъти по-здрава от своите аналози при най-високи температури. Също така е по-гъвкава, което позволява да не се разпада дълго време и да остане много здрава.

Благодарение на новия метод учените са успели точно да разпределят оксидните частици в цялата сплав, което довело до безпрецедентни характеристики. Според учените създаването на нов материал е революционен пробив в материалознанието. И това ще промени бъдещето на авиационната и космическата индустрия.

Сплавта GRX-810 отваря нови възможности за разработчиците на двигатели. Изключителното съотношение на здравина към тегло на сплавта позволява по-леки дизайни без компромис с производителността.

Учените смятат, че този материал ще помогне за създаването на нови по-леки и по-евтини самолети и космически кораби, които могат да издържат на най-екстремните условия на околната среда, без да губят здравина.

Превод: GlasNews.bg Снимка: NASA 

Сателит на НАСА откри мъртъв робот на повърхността на Марс

Без ръкави и със слънчеви очила: Астронавти на НАСА тестваха абсурдни скафандри СНИМКИ

НАСА публикува първата си настолна игра