От дълго време слънчевите панели се позиционират като екологична енергийна алтернатива. Сега обаче италиански изследовател каза, че те всъщност не са толкова добри, колкото се смяташе досега.

Ученият направи съобщението, след като откри, че институциите от базата данни по света, използвани за изчисляване на прогнозите за глобалния въглероден отпечатък, не включват емисии от Китай. В същото време тази страна произвежда около 80% от слънчевите панели в света.

Доказателствата сочат, че Китай използва електроцентрали, изгарящи въглища, в производството си. Това всъщност помогна за намаляване на цената на технологията за други страни, но също така значително увеличи въглеродните емисии.

Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) твърди, че емисиите от слънчевата фотоволтаична (PV) индустрия са 48g CO2/kWh. Но има едно нещо - тези данни не вземат предвид данните на Китай. Новият анализ показва, че в действителност тази стойност е по-близо до 170 и 250 g CO2/kWh, което е 62,5% от емисиите на CO2 в сравнение с производството на електроенергия от природен газ, пише Daily Mail.

Още през 2021 г. изследователят от Центъра за международни изследвания на климата в Осло, Роби Андрю, заяви, че „ако Китай нямаше достъп до въглища, слънчевата енергия нямаше да е толкова евтина днес“.

Имайте предвид, че повечето слънчеви клетки са съставени от силициеви полупроводници, стъкло и метали (сребро, мед, индий и телур). Някои от тях обаче включват и акумулаторна батерия, която използва литий. Изследователите знаят, че събирането на стъкло и силиций не оказва влияние върху околната среда, което не може да се каже за добива на метали. Последното води до емисии на парникови газове, замърсяване на почвата, водата и въздуха.

Асоциацията на индустриите за слънчева енергия (SEIA) планира да прехвърли една трета от цялата енергия, произведена в Съединените щати, към слънчева енергия до 2030 г. Това ще доведе до повече от милиард слънчеви панели, разпръснати из Щатите, повечето от които ще бъдат произведени в Китай.

Преди две години италианският изследовател Енрико Мариутим откри несъответствия в базата данни. Ученият отбелязва, че е проучил базата данни и броя на използваните фотоволтаични системи по отношение на суровините и след това е погледнал въглеродния отпечатък - „изглеждаше твърде малък“.

През 2022 г. учени от Националната лаборатория за възобновяема енергия в Колорадо проведоха проучване. Резултатите от него показват, че емисиите на модул, произведен в Китай, са два пъти по-високи за модули, направени от кристален силиций, отколкото например в Съединените щати. Ако говорим за тънкослойни модули от кадмиев телурид, тази цифра е дори 4 пъти по-висока.

По-късно Институтът за купувачи на чиста енергия излезе с изявление, предупреждаващо за господството на Китай във фотоволтаичната индустрия. Проучванията показват, че ако страната продължи да увеличава производството на слънчева енергия, още до 2040 г. въглеродните емисии в света ще се увеличат с 18 милиарда тона и този ръст ще бъде свързан с фотоволтаичната индустрия.

В същото време Международната агенция по енергетика казва, че до 2025 г. светът вероятно ще разчита изцяло на Китай да доставя ключови градивни елементи за производството на слънчеви панели. Обърнете внимание, че САЩ, Япония и Германия някога доминираха в индустрията, но разпоредбите за въглищата изместиха три електроцентрали, позволявайки на Китай, който не се придържа към това правило, да заеме първо място.

Според Мариути основният проблем е, че светът не бърза да признае „преместването на индустрията в Китай“. Проучванията показват, че страната е набирала скорост в индустрията до около 2016 г., но събирачите на данни са можели да използват само оценки и модели на емисиите, като пренебрегват конкретни числа.

Изследователят отбелязва, че през 2014 г. учените са изчислили въглеродния интензитет на фотоволтаичната енергия, сякаш панелите са произведени в нисковъглеродна Европа. Тези доклади обаче значително отстъпват на това, което се случва в действителност. Ученият смята, че ненадеждността на данните се дължи на факта, че те не вземат предвид извличането на силиций, токсичните отпадъци от панелите, както и ефекта на албедото, когато силно отразяващите свойства на тъмните слънчеви панели увеличаване на парниковия ефект.

Изследователите вярват, че първите два фактора сами по себе си могат всъщност да утроят "периода на изплащане" на панелите, времето, необходимо им да станат въглеродно неутрални след инсталирането.

Обърнете внимание, че заключенията на Мариути бяха критикувани от колеги. Например, водещият изследовател на емисиите от възобновяеми технологии в университета Оксфорд Брукс, д-р Марко Раугай, предположи, че има несъответствия в откритията на Мариути. Например, изследователят отбелязва, че по-голямата част от света днес използва китайски панели, но резултатите от въглеродните емисии все още са по-малко от прогнозите на учения.

Превод: GlasNews