Злонамерени могат да шпионират потребител чрез камера на смартфон, използвайки различни програми. Това съобщи в. „Газета.ру“ Олга Соколова, партньор на Digital Guru Reputation Management и Social Media Analytics Agency. Експертът смята, че можете да се предпазите от подобно наблюдение, като залепите камерата на смартфона.

„Някои производители на смартфони вече са предложили мобилни джаджи с капаци на камерите си, а известен китайски производител има серия, при която, когато режимът е активиран, камерата напуска устройството. Така винаги можете да разберете кога камерата се използва“, обясни тя.

Също така си струва да следите приложенията, които изискват достъп до камерата, каза тя.

„Ако обикновен калкулатор ви поиска разрешение за достъп до камерата, това е доста странно“, обобщи Соколова.

Ашот Ованесян, основателят на услугата за разузнаване на нарушения на данните и наблюдение на тъмната мрежа DLBI, посочи признаците на шпиониране на потребител чрез уеб камера.

„Признак за поемане на контрол над камерата може да бъде нестабилната работа на приложения, които я използват официално – например Skype, Zoom и други месинджъри, които внезапно губят достъп до нея, – казва специалистът, цитиран от „Известия“.

Превод: GlasNews.bg