ОАЕ ще бъде първата държава, получила виртуален китайски водещ, базиран на алгоритми с изкуствен интелект. Това е поредният пример на китайската ИИ експанзия, която се допълва от системите за интелигентни градове и смарт камерите с възможност за разпознаване на лицето.

Китайската интернет търсачка Sogou стана известна в целия свят благодарение на разработените виртуални водещи на телевизионни новини. Първият от тях се появи в телевизионния канал на агенция Синхуа през месец ноември миналата година. През месец март тази година към мъжката ИИ група се присъедини кибернетичното момиче Син Сяомен. А сега Sogou започна експорта на своите телевизионни водещи в другите държави.

Първият клиент са Обединените Кралски Емирства. South China Morning Post съобщи, че китайският интернет гигант е сключил договор с държавната телевизия на ОАЕ за създаването на първия в света виртуален телевизионен водещ, който говори на арабски език.

И двете страни са уверени, че технологията ще даде възможност за показването на по-качествени телевизионни новини и ще подпомогне развитието на медийния сектор в този регион.

Китай се стреми към 2030 година да стане абсолютен лидер в областта на изкуствения интелект. Разработването на виртуални телевизионни водещи е само един от примерите на технологичното развитие. Сред другите китайски разработки в тази област са автономните системи за управление на автомобили, камерите с вградено разпознаване на човешките лица и още много други.