Властите на провинция Джъдзян разшириха вектора на следене на 10 милиона трудоспособни граждани в рамките на китайската компютърна система за социален рейтинг. В рамките на новия вектор се следи, колко често даден човек сменя местоработата си и какви трудови навици има.

Жителите на провинция Джъдзян вече ще бъдат наказвани с понижаване на социалния рейтинг за твърде честата смяна на местоработата. Това съобщи представителят на местната администрация Хе Пинган чрез пост в един от форумите.

„Въвеждаме нова система за точкуване в сферата за подбор на персонала, както за компаниите, така и за гражданите на нашата провинция“ – заяви чиновникът.

Това решение е отговор на зачестилите жалби от страна на отделите за човешки ресурси, които по никакъв начин не могат да повлияят на оттока на служителите.

Не се уточнява колко точно пъти трябва даден човек да смени работата си, за да му намалят точките в социалния рейтинг. Администрацията твърди, че няма да се обръща внимание на обикновеното освобождаване на работа и на съкращенията. Рейтингът ще бъде намаляван само за хората, които „подозрително често сменят работата си“.

В новата база данни са включени над 10 милиона жители, като освен за заеманите работни места се съхранява информация и за кои точно болници и аптеки посещава всеки един от тези хора.

Социалният рейтинг е изключително важен в Китай. От него зависи правото за използване на по-бърз транспорт и намирането на по-добра работа. Според South China Morning Post, над 22 милиона китайци не са могли да използват бързи транспортни услуги, понеже имат нисък социален рейтинг. От тях над 17 милиона въобще не са имали правото да си вземат самолетен билет, а на 5,5 милиона не са разрешили да пътуват с бърз влак.

Засега всяка китайска провинция използва собствена система за социален рейтинг, включващ контрол и следене, както и добавянето и премахване на точки от него. Така например, в провинция Шандун на всеки жител се присвояват 1000 точки социален рейтинг. Доброволният труд, кръводаряването, справянето с възложената работа и други подобни, повишават точките на социалния рейтинг. От друга страна, нарушаването на Закона за движение по пътищата, нежеланието за правилно планиране броя на децата в семейството, нежеланието за учене и работа, неплащането на данъци, неплащането на начислените глоби, закъснение на вноските по кредитите и дори пушенето в забранените за това места, намаляват точките в китайския социален рейтинг. Към края на 2020 година се предвижда системите за социален рейтинг на всяка провинция да се обединят в една обща компютърна система, обхващаща целия Китай.

Според последни данни, 80% от китайците напълно или частично одобряват социалния рейтинг. Само че в анкетата са участвали само 2200 души, като по-мащабни изследвания на общественото мнение засега не са правени.