Американските учени създадоха реактор, превръщащ въглеродния диоксид в молекулярен кислород. Новата технология може да бъде използвана за борба с промените на климата на Земята, а на другите планети да осигури годен за дишане въздух за астронавтите и колонизаторите.

Кислородът е едно от основните препятствия за усвояването на космоса. Земята е единственото известно място, където има големи количества от този газ. Но неговото носене със себе си е скъпо и твърде непрактично. На МКС се използва електролиза и в краен случай сгъстен въздух. Но в по-големи мащаби този подход е съвсем непрактичен.

Специалистите от Калтек откриха нов начин за получаване на кислород. Идеята изглежда много лесна: да се вземе въглероден диоксид и от него да се премахне въглерода. Същността на тяхното откритие е, че ако се насочи поток от въглероден диоксид към инертна повърхност, като например златно фолио, то част от него се разделя на молекулярен кислород и атомарен въглерод.

Създаденият от тях реактор напомня на ускорител на частици. Молекулите на въглеродния диоксид първоначално се йонизират, след това се ускоряват с помощта на електрическо поле, след което се сблъскват със златната повърхност.

Прототипът на реактора не е много производителен. На всеки 100 молекули СО2 се получават две молекули кислород. Но той просто доказва функционалността на идеята.

Подобни реактори могат да получават кислород за астронавтите отправили се към Луната, Марс или още по-далече. А на Земята тези реактори могат да намалят съдържанието на въглероден диоксид.