Без съмнение, новият кампус на Apple е архитектурно постижение. И с вложените в построяването му пет милиарда долара, то не е изненада да научим, че компанията се е погрижила достатъчно за сигурността на сградата и хората в нея. А с над 10 000 земетресения годишно в Калифорния, това е от огромно значение.

В материал на „Ню Йорк Таймс“ от тази седмица, разбираме, че самият кампус… не докосва земята. Той се крепи на 692 огромни кръгообразни подпори от неръждаема стомана. Дизайнът на конструкцията е по модел на японската технология за изолиране на основата, която се използва в Страната на изгряващото слънце често. В Щатите и в Калифорния конкретно, това обаче не е така, разбираме от изданието. Любопитно е също така, че за дизайна и строежа на този модел е помогнала именно калифорнийска компания, намираща се в близост до кампуса – Earthquake Protection Systems.

Самата идея за това идва обаче от починалия през 2011 основател на Apple Стив Джобс. Джон Айв, главният дизайнер в компанията споделя в интервю за NYTimes, че Джобс е бил впечатлен от споменатата технология. Именно тази технология обаче, посочва медията, намалява треморите на конструкцията при земетресение с цели 80%.

„Когато земята се разтресе, сградата може да се премести до четири фута (един фут е равен на 30.48 сантиметра – б.а.) във всяка една посока на своите подпори. Представете си кубче лед на чинийка. Ако разклатете чинийката насам-натам, леденото кубче се плъзга, за да остане стъпило здраво на своята основа“, обяснява Томас Фулър от медията.

И въпреки, че Калифорния е район с изключителен риск за възникването на земетресения, то както и посочва Ивън Райс, структурен инженер, работещ в Силициевата долина, повечето сгради тук са изключително уязвими на трусове, като работници и мениджъри на компаниите, които използват тези сгради, въобще не са наясно с това.

„Много от компаниите в Силициевата долина, независимо дали говорим за стартъпи или стари компании, се намират в сгради от 70-те и 80-те, които не изпълняват настоящите изисквания“, обяснява Райс.

А дали кампуса на Apple би се справил с едно наистина голямо земетресение? Едва ли. Това е мнение, което изразява Томас Хийтън от лабораторията за инженерни изследвания, свързани със земетресенията към Калифонийския технологичен институт. На теория, едно наистина голямо земетресение би могло да изхвърли конструкцията от подпорите ѝ.

„Когато изолацията на базата работи, то тя работи добре. Но тъй като тъй като досега сме нямали наистина голямо земетресение, за да тестваме, каквото и да е, някой ден ще трябва да се изправим пред един гигантски експеримент“, обяснява Хийтън.