Четирима български астрономи заминаха за Мексико, за да наблюдават пълното слънчево затъмнение. Те имат няколко научни задачи.
Един от астрономите, които ще наблюдава явлението, е директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" д-р Никола Петров. На 8 април Луната ще застане на линията между Земята и Слънцето и ще може да се наблюдава от територията на Мексико и част от Съединените щати. За около четири минути ще настане мрак през деня и е много вероятно по това време да се види дори комета.

Пълните слънчеви затьмнения се случват сравнително често, но е мальк коридорът от земната повърхност, от който могат да се наблюдават.
 
Какви задачи ще наблюдават нашите астрономи, чуйте от д-р Никола Петров във видеото на GlasNews.bg: 
 

 
"Лунния диск закрива слънчевия и се получава затъмнение. На практика през деня е възможно да се виждат дори по-ярки звезди. В случая ще има по-ярки планети, които ще могат да се виждат.“, сподели още пред GlasNews.bg астрономът д-р Никола Петров.

"Задачите са ни свързани с това да определим структурата на слънчевата корона, разпределението на свободно движещи се електрони в слънчевата корона, евентуалновзаимодействието на слънчеви протуберанси със заобикалящата ги среда", уточни директорът на обсерваторията.

Последното пълно сльнчево затъмнение, наблюдавано от България, беше през 1999 година, а следващото, което ще може да се види от територията на нашата страна ще е през 2081 година.