В случай на изригване на супервулкан или ядрена война на Земята, когато Слънцето е блокирано, все още може да има растения, които ще попречат на човечеството да гладува.

Международен екип от изследователи смята, че спасението трябва да се търси в устойчиви източници на храна, а водораслите могат да станат такъв източник. Те са богати на хранителни вещества и са били използвани от векове от крайбрежните общности в много страни с ниски доходи по света.

„Инвестициите в създаването на ферми за морски водорасли биха могли да предотвратят глобалния глад при сценарии, при които слънчевата светлина е драстично намалена“, казва Дейвид Денкенбергер, изследовател от университета в Кентърбъри във Великобритания, пише Phys.org.

Нови изследвания показват, че морските водорасли са универсална храна, която може да се превърне в критичен източник на храна и енергия, когато друга растителност стане оскъдна поради широко разпространено бедствие.

Учените казват, че водораслите са достатъчно издръжливи, за да оцелеят и да процъфтяват в океаните дори след пълномащабна ядрена война.

Изследователите базират модела си на морските водорасли Gracilaria tikvahiae. Използвайки данни за климатичните условия на ядрената зима, учените симулираха растежа на тези водорасли.

Изчислено е, че ако избухне ядрена война и бъдат изстреляни хиляди бойни глави, около 150 тераграма сажди ще бъдат изпуснати в земната атмосфера, блокирайки слънчевата светлина за много години. Оскъдната слънчева светлина обаче ще бъде достатъчна за фотосинтезата и растежа на водораслите.

„При някои видове водорасли необходимостта от светлина за фотосинтезата е толкова ниска, колкото 50-100 µmol фотони“, казва съавторът на изследването Майкъл Ролед от Института по морски науки, Научен колеж, Университет на Филипините.

За сравнение, слънчевата светлина в тропиците по обяд в ясен ден може да достигне почти 2000 микромола фотони.

Така водораслите могат да задоволят 45% от световното търсене на храна само за 9 месеца интензивно производство. Но също така си струва да се има предвид, че само до 15% от диетата на човек може да се състои от водорасли, тъй като те съдържат високи нива на йод.

Освен в апокалиптичните сценарии, морските водорасли могат да бъдат полезни и като допълнителна помощ за глобалната продоволствена сигурност в условията на настоящите климатични промени или големи вулканични изригвания.

Когато се добавят към салати или увити в суши, морските водорасли са богати на протеини, минерали, витамини, незаменими аминокиселини и мастни киселини.

Според Ролед морските водорасли ще останат годни за човешка консумация дори предвид радиационното замърсяване. Водораслите ще абсорбират замърсители от околната среда, но токсичните нива могат да бъдат намалени до безопасни нива.

„Установено е, че обработката и подготовката на водорасли за консумация, като измиване и сушене, ферментиране, бланширане или готвене, значително намалява концентрацията на йод и тежки метали в водораслите“, заключава ученият.

Превод: GlasNews