В Лима, Перу, на бял свят излезе важно археологическо откритие: изследователи от университета Сан Маркос наскоро направиха откритие с голяма историческа стойност. В сряда те обявиха откриването на мумия, която е на приблизително 3000 години, добавяйки към списъка с предиспански артефакти, открити в тази страна на Андите.

По време на разкопките студенти и изследователи се натъкнали на фрагменти от косата и черепа на мумията, грижливо увити в сноп памук, пише Reuters. Техните усърдни усилия доведоха до факта, че по-късно успяха да открият пълните останки на мумията.

Археологът Мигел Агилар предполага, че тази мумия вероятно принадлежи към манджурската култура, която процъфтява в долините на Лима между 1500 и 1000 г. пр.н.е. По-специално, тази култура е известна със своите отличителни U-образни храмове, внимателно подравнени с изгрева.

мумия, разкопки, изследване, археология, Перу, храм, откритие, погребение, предиспански артефакти, манджурска култура, строителство на храмове, нация от Андите, древни останки, церемониални жертвоприношенияцял екран
Археологът Мигел Агилар предполага, че тази мумия вероятно принадлежи към манджурската култура, която процъфтява в долините на Лима между 1500 и 1000 г. пр.н.е. Снимка: Антъни Марина

Агилар също обясни, че този човек може да е бил изоставен или пожертван в последните етапи от строителството на храма. Забележително е, че тази мумия е издържала теста на времето и се оценява на около 3000 години.

Заедно с тялото археолозите откриха различни предмети, внимателно заровени наблизо. Тези предмети включват царевица, листа от кока и семена, за които се смята, че са били част от церемониален дар, символизиращ културните практики и вярвания на времето.

Превод: GlasNews