Коронавирусният щам Omicron се появява във все повече страни и се разпространява бързо. Учени от цял ​​свят работят за изясняване и дешифриране на неговите свойства. Американските изследователи вече разполагат с нови данни. Но какво точно означава това? Какво знаем за този щам и колко опасен е той?

Американски изследователи направиха важно откритие

Броят на заразените по света нараства бързо. Само в Дания в момента има 183 случая. Според института Роберт Кох четири случая на инфекция с Omicron вече са потвърдени в Германия.

Според здравния орган на ЕС ECDC само за няколко месеца Omicron може да стане доминиращ в Европа. СЗО го класифицира като „предизвикващ загриженост“, тъй като се разпространява много по-бързо от известните досега щамове.

Американски изследователи, очевидно, са дешифрирали свойството на "Омикрон", което може да е причината за бързата му преносимост. Според New York Times биомедицинска компания е открила генна последователност в Omicron, която се намира и при вирусите на обикновена настинка. Може би благодарение на това щамът е по-добре адаптиран към човешкия гостоприемник. Учените подозират, че смесването на генетичен материал е станало вътре в човешкото тяло.

Учени от Кеймбридж: Омикрон е взел гените си от респираторен вирус!

Досега се изказваха различни тези за произхода на "Омикрон". Щамът на коронавирус може да се е развил при пациент с ХИВ или друга форма на имунодефицит. Друга хипотеза предполага, че омикронът произхожда от животни.

Нова версия за произхода на Омикрон

Омикрон е тръгнал от заразен с ХИВ? Преболедувалите ковид не са защитени

Какво е специалното за Omicron?

Щамът, който е открит за първи път в Южна Африка и Ботсвана, има голям брой мутации. Освен всичко друго, те засягат шиповия протеин, който вирусите използват, за да се прикрепят към човешките клетки. Има и мутации около така наречения фурин, регион, който играе роля в усвояването на вируса от човешките клетки.

„Според настоящите познания, ранната форма на Omicron еволюира като отделен вирус дори преди появата на Alpha и Delta“, каза Волфганг Прейзер от университета Stellenbosch близо до Кейптаун.

Превод: GlasNews